Duurzaamheid vraagt om praktische vertaling
Duurzaamheid raakt alle facetten van de bedrijfsvoering in de zorg. Zoveel maken de best gelezen artikelen over ‘verduurzamen’ duidelijk. Lezers blijken met name geïnteresseerd in de praktische oplossingen, zoals hergebruik van medicijnen en materialen.
Tot voor kort verdwenen grote hoeveelheden ongebruikte medicijnen bij apotheken in de zogeheten ‘blauwe ton’. Doodzonde natuurlijk om medicijnen die elders broodnodig zijn weg te gooien. Ruilplatform PharmaSwap weet vraag en aanbod steeds beter bij elkaar te brengen. En daar wordt niet alleen het milieu beter van, maar ook de deelnemende apothekers. Die besparen dertig tot vijftig procent op hun inkoop.
Weg met wegwerpmutsen
Hergebruik kan ook de ecologische voetprint van de OK drastisch terugdringen, laten het initiatief rond de Groene OK zien. Anesthesioloog Niek Sperna Weiland keek kritisch naar zijn eigen OK in Amsterdam UMC. Nu gebruiken hij en zijn collega’s jaarlijks 500 herbruikbare OK-mutsen in plaats van 100.000 wegwerpmutsen.
Intrinsieke ambitie
Zo ziet duurzaamheidsmanager Simke de Jong van het Alrijne ziekenhuis het graag, want duurzame zorg begint bij de medewerkers zelf: “Je moet mensen uit hun eigen intrinsieke ambitie laten werken. Dan komen ze zelf met de mooiste projecten.