Zorgprofessionals leveren nu, tijdens de coronacrisis, een enorme bijdrage aan de sturing van ziekenhuizen. Hoe zetten we hun drive en inzichten in om de zorg toekomstbestendig te maken en te houden? En wat is de rol van de ziekenhuisorganisatie daarbij?
Meer dan ooit zijn inspirerende wegen nodig om de gezondheidszorg te ontwikkelen in overeenstemming met maatschappelijke opgaven. Veel initiatieven beloven daaraan bij te dragen: netwerkgeneeskunde, gepast gebruik, uitkomstgerichte zorg, ferme inkoopgesprekken.
Ook in het krachtige optreden van zorgprofessionals tijdens de covid-19 pandemie lijkt een sleutel liggen voor een toekomstbestendige oplossing. De veelheid aan initiatieven ontneemt echter het zicht op wat ons in essentie te doen staat.
De Zweedse regio Jönköping behaalt al jaren achtereen uitstekende resultaten door het simpel te houden en samen te werken. Hoe eenduidig is hun kompas? Hoe vinden ze de weg? En hoe weten ze hoe goed ze het doen? Op deze en andere vragen gaat Boel Andersson Gäre in dit programma in. Ze is de eminence grise van het succesvolle zorgsysteem van Jönköping, en een zeer bedreven docent met een goed gevoel voor wat bij anderen speelt.
Deze masterclass vindt plaats tijdens Dutch Health Week en wordt georganiseerd door Dutch Health Hub en het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg. Deelname kost €499 euro. Profiteer t/m 18 maart van een vroegboekkorting van €100 euro.
-
Programma
16.00 uurInloop16.30 uurOpening en welkom16.35 uurRalph SoIntroductie op de masterclass
Hoe staan we ervoor en waarom willen we leren van Jönköping?
16.45 uurBoel Andersson GäreDe gezondheidszorg van Jönköping- Onderscheidende resultaten - Het belang van teamwork, coproductie en verbetering - Van ziekte naar zieke naar gezondheid - De kracht van ‘simple rules’ Vraag en antwoord Leren van Jönköping in drie bedrijven. Hoe kunnen we de principes van Jönköping in Nederland toepassen?
17.25 uurBoel Andersson en Jan KremerEerste bedrijf – Hoe zien we in de kern de uitdaging waarvoor we staan?Een interactieve verkenning van de maatschappelijk opgave: gepersonaliseerde zorg, gepast gebruik, verantwoordelijk voor een (regionale) populatie. Waarin bestaat de moeilijkheid om er met de traditionele ziekenhuisorganisatie uit te komen? Wat moet vooral anders en waarom eigenlijk?
18.00 uurPauze, lichte maaltijd18.20 uurBoel AnderssonTweede bedrijf – Het team van zorgprofessionals en de patiëntWat is nodig voor de juiste zorgrelatie met de patiënt? Hoe is de verantwoordelijkheid van het team, hoe wordt die gesteund? Hoe verloopt de samenwerking tussen teams?
18.50 uurBoel Andersson Gäre met Edwin van der Meer (onder voorbehoud)Derde bedrijf – Wat vergt dit van de ziekenhuisorganisatie?Verwachtingen van de organisatie Wat zijn relevante perspectieven voor de leiding
19.10 uurPlenaire discussie19.30 uurSluiting -
Sprekers
Boel Andersson Gäre
Zweedse kinderarts en zorgvernieuwer
Jan KremerHoogleraar zorg en samenleving
LinkedIn