International masterclass: klinisch leiderschap

Zorgprofessionals leveren nu, tijdens de coronacrisis, een enorme bijdrage aan de sturing van ziekenhuizen. Hoe zetten we hun drive en  inzichten in om de zorg toekomstbestendig te maken en te houden? En wat is de rol van de ziekenhuisorganisatie daarbij?

Meer dan ooit zijn inspirerende wegen nodig om de gezondheidszorg te ontwikkelen in overeenstemming met maatschappelijke opgaven. Veel initiatieven beloven daaraan bij te dragen: netwerkgeneeskunde, gepast gebruik, uitkomstgerichte zorg, ferme inkoopgesprekken.

Ook in het krachtige optreden van zorgprofessionals tijdens de covid-19 pandemie lijkt  een sleutel liggen voor een toekomstbestendige oplossing. De veelheid aan initiatieven ontneemt echter het zicht op wat ons in essentie te doen staat.

De Zweedse regio Jönköping behaalt al jaren achtereen uitstekende resultaten door het simpel te houden en samen te werken. Hoe eenduidig is hun kompas? Hoe vinden ze de weg? En hoe weten ze hoe goed ze het doen? Op deze en andere vragen gaat Boel Andersson Gäre in dit programma in. Ze is de eminence grise van het succesvolle zorgsysteem van Jönköping, en een zeer bedreven docent met een goed gevoel voor wat bij anderen speelt.

Deze masterclass vindt plaats tijdens Dutch Health Week en wordt georganiseerd door Dutch Health Hub en het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg. Deelname kost €499 euro. Profiteer t/m 18 maart van een vroegboekkorting van €100 euro. 

 • Programma
  16.00 uur
  Inloop

  16.30 uur
  Opening en welkom

  16.35 uur
  Ralph So
  Introductie op de masterclass

  Hoe staan we ervoor en waarom willen we leren van Jönköping?

  Ralph So

  16.45 uur
  Boel Andersson Gäre
  De gezondheidszorg van Jönköping

  - Onderscheidende resultaten - Het belang van teamwork, coproductie en verbetering - Van ziekte naar zieke naar gezondheid - De kracht van ‘simple rules’ Vraag en antwoord Leren van Jönköping in drie bedrijven. Hoe kunnen we de principes van Jönköping in Nederland toepassen?

  Boel Andersson Gäre

  17.25 uur
  Boel Andersson en Jan Kremer
  Eerste bedrijf – Hoe zien we in de kern de uitdaging waarvoor we staan?

  Een interactieve verkenning van de maatschappelijk opgave: gepersonaliseerde zorg, gepast gebruik, verantwoordelijk voor een (regionale) populatie. Waarin bestaat de moeilijkheid om er met de traditionele ziekenhuisorganisatie uit te komen? Wat moet vooral anders en waarom eigenlijk?

  Boel Andersson en Jan Kremer

  18.00 uur
  Pauze, lichte maaltijd

  18.20 uur
  Boel Andersson
  Tweede bedrijf – Het team van zorgprofessionals en de patiënt

  Wat is nodig voor de juiste zorgrelatie met de patiënt? Hoe is de verantwoordelijkheid van het team, hoe wordt die gesteund? Hoe verloopt de samenwerking tussen teams?

  Boel Andersson

  18.50 uur
  Boel Andersson Gäre met Edwin van der Meer (onder voorbehoud)
  Derde bedrijf – Wat vergt dit van de ziekenhuisorganisatie?

  Verwachtingen van de organisatie Wat zijn relevante perspectieven voor de leiding

  Boel Andersson Gäre met Edwin van der Meer (onder voorbehoud)

  19.10 uur
  Plenaire discussie

  19.30 uur
  Sluiting

 • Sprekers
  Boel Andersson Gäre

  Zweedse kinderarts en zorgvernieuwer

  Jan Kremer

  Hoogleraar zorg en samenleving

  LinkedIn

Deel

Gerelateerd

event
International masterclass: shared decision making
Lees meer
event
Zorg & ICT 2023
Lees meer
artikel
Boel Andersson Gäre: ‘Post-covid leiderschap begint bij luisteren’
Lees meer
event
‘Leven toevoegen aan de dagen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in