De relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid

De wetenschappelijk interesse in de relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid is de afgelopen decennia sterk gegroeid en parodontitis is met steeds meer ziektes in relatie gelegd. De associaties tussen parodontitis en ziektes strekken inmiddels dan ook veel verder dan de klassieke en sinds lange tijd bestaande relaties. 

  • Programma
    8.30 uur
    Ontvangst en inschrijving

    9.10 uur
    Schelte Fokkema
    Inleiding door Schelte Fokkema

    Schelte Fokkema

    9.15 uur
    Wijnand Teeuw
    Parodontitis en Diabetes Mellitus: een bitterzoet verhaal Wijnand Teeuw

    Wijnand Teeuw

    10.00 uur
    Jeroen Zweers
    Parodontitis en Hart- en Vaatziekten: een bloedstollend verhaal Jeroen Zweers

    Jeroen Zweers

    10.45 uur
    Pauze

    11.15 uur
    Schelte Fokkema
    Parodontitis en andere Ziektes: een eindeloos verhaal Schelte Fokkema

    Schelte Fokkema

    12.00 uur
    Fridus van der Weijden
    Parodontitis en de Algemene Gezondheid: een weerbarstig verhaal Fridus van der Weijden

    Fridus van der Weijden

    12.45 uur
    Lunchpauze

    13.45 uur
    Ubele van der Velden
    Parodontitis en Voeding: een groen verhaal Ubele van der Velden

    Ubele van der Velden

    14.30 uur
    Dagmar Slot
    Parodontitis en Roken: een mistig verhaal Dagmar Slot

    Dagmar Slot

    15.15 uur
    Pauze

    15.45 uur
    Miriam de Kleijn
    Parodontitis en Positieve Gezondheid: een happy end? Miriam de Kleijn

    Miriam de Kleijn

    16.30 uur
    Discussie en afsluiting

    16.45 uur
    Borrel

    18.00 uur
    Einde

  • Sprekers
    Dr. Schelte Fokkema

    Paradontoloog en mondhygiënist

    Dr. Schelte Fokkema is parodontoloog en dus tandarts maar is ook mondhygiënist en voert al ruim 25 jaar een verwijspraktijk voor Parodontologie in Den Bosch. Naast zijn klinische werkzaamheden heeft Schelte gedurende zijn gehele carrière educatie op het gebied van de parodontologie verzorgd, zowel in de vorm van bij- en nascholing alsook in de initiële opleiding. Momenteel is hij naast cursusdocent ook hoofddocent van de Leergang Parodontologie, een post-initiële opleiding, die hij ontwikkeld heeft en Schelte verantwoordelijk is voor het curriculum. Schelte is daarnaast een veel gevraagd spreker op congressen of evenementen en modereert of organiseert deze. Verder heeft hij regelmatig zitting (genomen) in besturen, commissies, raden, colleges en werkgroepen.

    Dr. Wijnand J. Teeuw

    Parodontoloog NVvP

    Dr. Wijnand J. Teeuw, parodontoloog NVvP, behaalde in 2003 zijn doctoraaldiploma Biologie aan de Universiteit Utrecht met als afstudeerrichting Fundamentele Biomedische Wetenschappen (FBMW). In 2006 studeerde hij als tandarts af aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).Van 2009 t/m 2012 volgde hij aldaar de MSc-opleiding tot parodontoloog, welke hij cum laude heeft afgerond. In 2017 promoveerde hij op de relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid, in het bijzonder diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Van 2015 tot 2018 was hij hoofd van de Kliniek voor Parodontologie ACTA en was hij een van de opleiders binnen de MSc-opleiding tot parodontoloog. Op dit moment is hij de drijvende kracht achter de verwijspraktijk voor parodontologie en implantologie Glimlach! Paro te Gouda. Daarnaast adviseert hij tandartsen en mondhygiënisten in het implementeren van parodontale zorg binnen de algemene tandartsenpraktijk.

    Jeroen Zweers

    Paradontoloog

    Jeroen Zweers Msc, parodontoloog, studeerde tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 behaalde hij zijn tandartsdiploma. Na twee jaar in de algemene praktijk te hebben gewerkt volgde hij van 2010 tot 2013 de masteropleiding Parodontologie en Implantologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde te Amsterdam (ACTA). Sinds 2014 is Jeroen als parodontoloog NVvP werkzaam in de Parodontologie Praktijk Groningen. Per 1 januari 2017 is hij mede-eigenaar van de praktijk. Sinds 2020 is hij als universitair docent en onderzoeker verbonden aan ht Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daarnaast verzorgt hij regelmatig seminars en lezingen voor tandartsen en mondhygiënisten met specifieke interesse in de relatie tussen de orale en algehele gezondheid.

    Prof. dr. Fridus van der Weijden

    Tandarts-parodontoloog

    Prof. dr. Fridus van der Weijden studeerde in 1984 af als tandarts. Zijn opleiding tandheelkunde en zijn opleiding parodontologie volgde hij aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1990 werd hij door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) erkend als tandarts-parodontoloog. In 1993 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 werd hij door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) erkend als tandarts-implantoloog. Hij is de oprichter van de Paro Praktijk Utrecht en van Implantologie Utrecht, alwaar hij nog steeds parttime werkzaam is. Van der Weijden heeft veel onderzoek verricht op het gebied van mondverzorging en parodontale therapie. Hij geeft geregeld PAOT-cursussen en tevens is hij auteur of co-auteur van meer dan 100 Nederlandstalige en 250 internationale publicaties. Begin 2010 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar preventie en therapie van parodontale infecties aan de Universiteit van Amsterdam en deze leerstoel werd in 2017 door ACTA omgezet in een gewoon hoog-leraarschap.

    Prof. dr. Ubele van der Velden

    Tandarts, hoogleraar in de klinische parodontologie

    Prof. dr. Ubele van der Velden behaalde zijn tandartsdiploma in 1971 aan de Universiteit van Amsterdam, waaraan hij sinds die tijd verbonden is geweest. Hij promoveerde in 1981 op een proefschrift getiteld "Periodontal probing - clinical and histological investigations". Zijn verdere onderzoek is in belangrijke mate gericht om er achter te komen waarom sommige mensen een dermate ernstige parodontitis krijgen dat zij daardoor hun tanden verliezen. Hij is (co-)auteur van meer dan 250 wetenschappelijke publicaties en werd in 1992 benoemd tot hoogleraar in de klinische parodontologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Hij is nog steeds betrokken bij de opleiding tot parodontoloog aan de ACTA.

    Prof. dr. Dagmar Slot

    Mondhygiënist, hoogleraar "Preventie in de Mondzorg'

    Prof. dr. Dagmar Slot is in eerste instantie middels een 3-jarige opleiding opgeleid tot mondhygiënist en heeft daarnaast een onderwijskundige achtergrond, is klinisch epidemioloog en heeft een MBA afgerond. Zij is in 2020 benoemd bij ACTA als hoogleraar "Preventie in de Mondzorg' en zij voelt zich zeer verbonden met de dagelijkse klinische mondzorgpraktijk en de mondhygiënist in het bijzonder. Zij verdeelt momenteel haar tijd tussen de sectie Parodontologie van ACTA, de mondzorgpraktijk, de master docent HGZO en het Internationale Journal of Dental Hygiene.

    Dr. Miriam de Kleijn

    Epidemioloog, huisarts (niet praktiserend), adviseur in gezondheidsvraagstukken

    Dr. Miriam de Kleijn is epidemioloog en huisarts (niet praktiserend) en werkt als adviseur in gezondheidsvraagstukken. Ze vervult de rol van coördinator onderzoek bij het Institute for Positive Health (IPH) en geeft lezingen en workshops over Positieve Gezondheid in en buiten de zorg. Daarnaast werkt ze voor het Trimbos-instituut op het gebied van tabaksontmoediging en is ze voorzitter van het Partnership Stoppen met Roken en voorzitter van de stichting 'Keer roken om'. Ze is lid van de Raad van Toezicht van de stichting Gezondheidscentra Amsterdam zuidoost & Diemen (GAZO).

  • Meer informatie

    Er is ook steeds meer interesse in de relatie tussen parodontitis en een gezonde levensstijl, die niet alleen van invloed kan zijn op het parodontium maar ook op de algemene gezondheid. De relatie tussen parodontitis en de algemene gezondheid is dan ook tweeledig.

    Weerbarstige verhalen

    Tijdens dit congres worden bloedstollende en weerbarstige verhalen verteld over de algemene gezondheid en levensstijl factoren. We belichten hoe deze in relatie met parodontitis te leggen zijn. Daarnaast lichten we toe welke biologische mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Want de centrale vraag van het congres is natuurlijk hoe we deze relaties tegen het licht moeten houden.

    Is de associatie tussen parodontitis en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten een kwestie van oorzaak en gevolg of juist een kwestie van gemeenschappelijke delers? En ook hoe heeft een gezonde voeding invloed op de parodontale conditie oftewel de mate van parodontale ontsteking? Of hoe leidt roken tot een verder gevorderd stadium van parodontitis?

    Op deze klinisch relevante vragen trachten we tijdens dit congres een antwoord te vinden. Zodat duidelijk wordt hoe de opgedane kennis op de juiste wijze in te zetten is in het gesprek met onze patiënten die parodontale problemen hebben.

    Positief afsluiten

    Zo hopen we een negatief verhaal over ziektes en slechte levensstijl factoren aan het einde van het congres positief te kunnen afsluiten met een betekenisvol verhaal over veerkracht, regie en aanpassingsvermogen en een happy end!

    Het congres vindt plaats op 16 juni in het Beatrix Theater, Utrecht en is partner van Dutch Health Week. 

  • Praktische informatie

    Het congres vindt plaats in Beatrix Theater. Bekijk hier meer informatie over de bereikbaarheid van Jaarbeurs Utrecht.

Deel

Gerelateerd

artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in