Wereld Economisch Forum wil einde aan zinloze zorg

Volgend artikel: Palliatieve zorg verdient podium
Lees meer

Wereldwijd wordt er jaarlijks ruim drie biljoen dollar aan ineffectieve of zelfs zinloze zorg uitgegeven. Dat becijfert het Wereld Economisch Forum (WEF). Ruim baan daarom voor waardegedreven zorg, vindt het WEF. De Global Coalition for Value in Healthcare moet hierbij de weg wijzen. Dankzij de inbreng van diabetescentrum Diabeter spreekt Nederland een woordje mee.

Hoe al die biljoenen te elimineren voor zorg die geen of een minimale bijdrage aan onze gezondheid levert? Dat is de letterlijke opdracht die het internationale platform voor bedrijfsleven en politiek zich heeft gesteld. Als belangrijkste oplossing ziet het WEF een brede introductie van patiëntgecentreerde, waardegedreven zorg. “Value based healthcare draait om kosteneffectieve zorguitkomsten die er daadwerkelijk toe doen voor individuen en de samenleving in den brede”, stelt de Global Coalition for Value in Healthcare.

Vrome woorden

Nu worden er vanuit het Zwitserse Davos, waar het WEF jaarlijks samenkomt, wel vaker vrome woorden over de wereld uitgestrooid. Veel van deze plannen gaan hoog over. De kluwen van initiatieven rond gezondheidszorg spreekt boekdelen. De Global Coalition for Value  in Healthcare -ook wel aangeduid als de Global Innovation Hub for Value in Healthcare- vloeit voort uit het Platform for Shaping the Future of Health and Healthcare. Hier hangt weer een waaier van andere projecten en initiatieven onder, zoals het Partnership for Health System Sustainability and Resilience, Davos Alzheimer’s Collaborative (DAC) en ‘Leapfrogging with Precision Medicine’.

Diabeter

Door vier bestaande best practices op het gebied van value based healthcare naar voren te schuiven als gangmaker, toont het WEF zich van zijn meest praktische kant. Naast het Health Cluster Portugal Cataract Initiative, een project van de NHS Wales en Steno Diabetes Center Copenhagen mag het Nederlandse Diabeter zich ‘best of class’ noemen als het om waardegedreven zorg gaat. Diabeter is een gespecialiseerd diabetescentrum dat de ervaringen en wensen van de inmiddels bijna drieduizend -vaak jonge- patiënten gebruikt om de diabeteszorg continu te verbeteren.

Innovatie-hubs

De vier organisaties vormen met hun lessen, methodes en instrumenten in de ogen van het WEF een leergemeenschap die andere organisaties kan helpen bij het opschalen en versnellen van waardegedreven zorg. “Deze vier innovatie-hubs laten zien hoe je zorgsystemen zo kunt aanpassen dat ze iedereen ten goede komen”, zegt Arnaud Bernaert, hoofd van Shaping the Future of Health and Healthcare.

“We denken dat zulke goede voorbeelden de wereldwijde discussie de juist kant op kunnen dwingen” De komende maanden gaat WEF samen met de Boston Consulting Group (BCG) op zoek naar nieuwe leden voor Global Coalition for Value in Healthcare. Potentiële deelnemers moeten wel bereid zijn de strenge selectieprocedure van BCG te ondergaan, waarschuwt het WEF.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

 

Philip van de Poel Auteur
Lees meer

Deel

Bas Roukema, Tergooi: ‘Zorg Dichterbij wordt steeds vaker reguliere zorg’
Lees meer
Studenten hotelscholen maken ziekenhuizen gastvrij
Lees meer
‘De patiënt bepaalt waar hij zorg wil ontvangen’
Lees meer
Peter d’Hamecourt: ‘Fransen praten veel, maar niet in de zorg’
Lees meer
Palliatieve zorg verdient podium

Was palliatieve zorg maar een medicijn. Dan zou iedere zorgmanager, beleidsmaker of bestuurder het volop promoten.

Rob Bruntink Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in