Emma Coles: ‘Innovatie kan zorg gezellig maken’

Emma Coles Auteur
Lees meer

Terwijl zorginnovatie iets meer mag schuren en gezelligheid moeilijk te vertalen is, kunnen we wel streven naar een gezondheidszorg die meer gezelligheid brengt. Meer inzetten op innovatie rond leefstijl en gerelateerde technologieën biedt een kans om gezondheidszorg te transformeren in een meer preventieve, duurzame en betaalbare richting.

Piet Hein van Dam, bedankt voor je blog over gezellig innoveren. Gezelligheid is een woord dat diep geworteld is in de Nederlandse cultuur en levensstijl. Het is de warme gloed van een avond met vrienden of de sfeer van een woonkamer met familie tijdens de feestdagen. Ik kom oorspronkelijk uit Engeland. Na zestien jaar in Nederland begrijp ik het gevoel van het woord, terwijl er in het Engels geen directe vertaling is.

Diabetes type 2

Ik ben het met je eens dat innoveren in de zorg iets minder gezellig mag zijn en iets meer mag schuren, zelfs terwijl wij daar gezellig met elkaar over schrijven.  Omdat innoveren in de zorg hard nodig is. Zorg is een enorme kostenpost voor de samenleving. En volgens het Diabetes Fonds komt er een tsunami op ons af van diabetes type 2. Dit is een van de chronische ziektes waar onze huidige zorgsysteem niet op ingericht is. Van de Nederlanders van 45-plus (en jij en ik vallen in die categorie) krijgt één op de drie diabetes type 2. In totaal hebben al 10,3 miljoen mensen in Nederland minstens één chronische ziekte.

Ons huidige zorgsysteem kost veel geld, maar wordt dat geld goed besteed en faciliteert het systeeminnovatie? In 2023 kost specialistische zorg 28,5 miljard en medicatie 5,3 miljard. Dat is bijna 62 procent van de kostenposten die onder de zorgverzekeringswet vallen.

Brandweersysteem

We hebben een ongelooflijk goed brandweersysteem gebouwd. Van bypassoperaties om een geblokkeerde of vernauwde kransslagader te omzeilen tot hartklepoperaties om beschadigde of disfunctionele hartkleppen te herstellen. We zetten echter ook voor andere problematiek steeds vaker chirurgische of medicatie-gerelateerde oplossingen in. Denk bij obesitas bijvoorbeeld aan bariatrische chirurgie en het gebruik van diabetesmiddelen om af te vallen.

Dit is ook een vorm van innovatie, maar vaak worden de onderliggende problemen niet geadresseerd. Dit maakt mensen op de lange termijn alleen maar zieker. Net zoals bij het blussen van een brand brengt de oplossing ook schade mee, zoals bijwerkingen.

Snellere innovaties

Het is tijd voor snellere innovaties met lage risico’s zoals leefstijlinterventies en gerelateerde technologie. Toch zijn we er een beetje bang voor. Is dat nodig? Zoals een gerenommeerd neurowetenschapper tegen ons zei toen we onze leefstijlbehandeling voor mensen met Multiple Sclerosis aan het ontwikkelen waren:  ‘Het grootste risico is dat je geen effect ziet’. Het onderzoek loopt nog, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Positieve bijwerkingen

Ook bij leefstijl zijn er bijwerkingen, maar die zijn positief. Mensen met diabetes type 2 hebben regelmatig ook symptomen van angst en  depressie. Die zien dan dankzij de verbetering in de bloedglucose soms ook een verbetering in de angst- en depressieklachten.

Hoewel ziekenhuiszorg en medicatie belangrijk blijven, is het essentieel om de kosten en mogelijke bijwerkingen te overwegen en te streven naar een gebalanceerde benadering waarin het welzijn van de patiënt centraal staat. Het is in deze gezellige harmonie tussen innovatie en mensgerichtheid dat de toekomst van de gezondheidszorg zijn wortels vindt.

Basispakket

Ik ben in het normale leven directeur van Voeding Leeft. Wij ontwikkelen leefstijlbehandelingen voor mensen met chronische ziekte en zien elke dag dat leefstijl een krachtig medicijn is. Één van onze programma’s, Keer Diabetes2 Om, valt vanaf 1 januari 2024 onder het basispakket.

Ik ben ook een vreemde eend in de bijt en niet alleen door mijn migratieachtergrond. Ik ben een IT- en datageek en ook een nutritionist die ook in de voedselindustrie heeft gewerkt. Net zoals jij, Piet Hein, ben ik een beetje bij toeval in de wildernis van de zorg terecht   gekomen. Maar ook voor innovatie is een andere blik nodig.

Emma Coles en Piet Hein van Dam willen met hun blogs de open dialoog over zorginnovatie bevorderen. Ze wisselen elkaar af. Dat is wel zo gezellig.

Deel

Meer over

Leefstijl, Voeding,
artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in