Parkinsoncoach houdt patiënten uit ziekenhuis

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Patiënten met Parkinson die onder behandeling zijn bij het Elkerliek en het Zuyderland Medisch Centrum hoeven niet meer voor periodieke controle naar het ziekenhuis. De twee ziekenhuizen maken gebruik van de Sanacoach Parkinson. En onderzoeken de effecten van de inzet ervan in een wetenschappelijke studie.

De periodieke controles zijn vaak belastend voor de patiënt en hun naasten. Door inzet van de Parkinsoncoach kunnen patiënten nu thuis in de app bijhouden hoe het met ze gaat. Ze kunnen educatiemodules volgen en waar nodig via de app contact opnemen met het ziekenhuis.

Het ziekenhuis kan op afstand de patiënten monitoren en zodoende goede zorg blijven bieden. Als het nodig is, komen patiënten naar het ziekenhuis. De eerste ervaringen laten zien dat dit minder vaak hoeft dan voorheen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Zuyderland Medisch Centrum is één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de Parkinsoncoach. En in ditzelfde ziekenhuis ontstond ook de behoefte om de effecten van de inzet van de coach wetenschappelijk te onderzoeken. Wat zijn de effecten op de geleverde kwaliteit van zorg en de toegankelijkheid ervan? En is de inzet van de coach ook kosteneffectief?

Partnerziekenhuizen

Voor dit onderzoek zocht het Zuyderland naar partnerziekenhuizen die wilden deelnemen. Omdat het Zuyderland een Duurzame Coalitie vormt met zorgverzekeraar CZ, zitten zij ook in een netwerk met andere Duurzame Coalitie ziekenhuizen. Eén van die huizen is het Elkerliek ziekenhuis. Sinds begin februari 2022 krijgen hier de eerste patiënten met de ziekte van Parkinson ook de coach aangeboden.

Persoonlijk contact

Rinske van Koningsveld, neuroloog bij het Elkerliek: “De ziekte van Parkinson brengt niet alleen fysieke, maar ook mentale problematiek met zich mee. Patiënten gaan soms slechter slapen, kunnen last hebben van stemmingsklachten  en ook gedragsverandering komt voor. Dat is zeker ook voor de partner vaak heel ingrijpend. Dat soort zaken komt meestal wel naar voren in het persoonlijk contact dat je in de spreekkamer hebt. Of je die informatie ook digitaal krijgt, dat zullen we de komende periode moeten gaan ondervinden.”

Juiste zorg op de juiste plek

“Het persoonlijk contact met patiënten met deze ziekte, ook omdat ze bijna altijd wat ouder zijn, ervaar ik altijd als heel waardevol. Aan de andere kant is de Sanacoach Parkinson een mooi instrument om te kijken of we de juiste zorg op de juiste plek kunnen bieden. Zeker de moeite waard dus om te kijken of dit van toegevoegde waarde kan zijn voor de kwaliteit van zorg.”

Eerder ingrijpen

Een voordeel van de monitoring die de app biedt, is dat de patiënt minder kans loopt op een (spoed)opname. “Door het beantwoorden van vragenlijsten ontstaat bij ons een beter inzicht over het verloop van de ziekte en de klachten”, vindt verpleegkundig specialist Hella Tulp. “Als we zien dat het de verkeerde kant op gaat, kunnen we eerder ingrijpen en nemen we contact op met de patiënt.”

Deel

Meer over

Zorg op afstand,
artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
Deborah Nas: ‘Zorg bekijkt AI met onnodige angst’
Lees meer
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
‘Innovatietours Ouder Worden 2040 groot succes’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in