Op 13 juni organiseren Carend en de Dutch Health Hub ‘Hét ACP-congres’. In één middag belichten we Advance Care Planning van alle kanten.
ACP, ook wel pro-actieve zorgplanning genoemd, krijgt een steeds belangrijkere plek binnen het medisch en verpleegkundig domein. ACP is het vooraf goed doorspreken van wensen, behoeften en onzekerheden met de patiënt en alle betrokkenen over de toekomst bij ernstige ziekten. Welke behandelingen zou iemand nog wel willen en welke niet meer?
Grenzen van geneeskunde
Maar ook: waar liggen de grenzen van de geneeskunde? Wat wil iemand nog weten over wat hem te wachten staat bij de behandeling, maar ook later als de stervensfase begint? ACP is een traject waarin zorgverlener, patiënt en naasten van gedachten wisselen over de wensen.
Hartfalen en dementie
Tijdens dit congres zullen er presentaties zijn over ACP bij COPD, bij hartfalen, bij dementie, maar ook hoe ACP in het ziekenhuis en binnen de huisartsenpraktijk vorm gegeven kan worden. Het congres is bedoeld voor zorgverleners en is multidisciplinair huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, verzorgenden, geestelijk verzorgers, beleidsmakers. Gezamenlijk zullen we proberen om vanuit alle perspectieven te spreken.
-
Programma
12.30Inschrijving met koffie en thee13.00 uurSander de Hosson, Carend (dagvoorzitter)Inleiding: de basisprincipes van advance care planning13.15Judith Meijers13.15 uur. Nadenken over de toekomst bij dementie
Het aantal mensen met dementie neemt toe en bij deze ernstige ziekte is vroegtijdige ACP erg belangrijk. Judith Meijers, universitair hoofddocent Universiteit Maastricht, gaat in op de complexiteit van ACP bij dementie.
14.00 uurMarloes Jansen en Sandra RozeboomACP bij orgaanfalen (COPD en hartfalen)Bij orgaanfaalziektes, zoals bij voorbeeld COPD of hartfalen, is het ziektetraject gemiddeld genomen lang, soms vele jaren. Verpleegkundig specialisten Marloes Jansen en Sandra Rozeboom nemen ons mee in de wereld van ACP bij COPD en hartfalen.
14.45Pauze15.00 uurDave TjanDe ACP-polikliniek in het ziekenhuisAnesthesist Dave Tjan is een van de stuwende krachten achter de ACP-polikliniek in het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede. In deze presentatie deelt hij de lessen, de weerstanden én de kosten en baten van deze voor Nederland grotendeels unieke aanpak die navolging verdient.
15.45 uur.Mirjam WillemsenACP in de huisartsenpraktijkHoe verloopt ACP in de eerstelijnsgeneeskunde en wat is er voor nodig om tot betere afstemming te komen met de verschillende zorglijnen? Huisarts Mirjam Willemsen heeft uitgezaaide longkanker en zal ACP ook vanuit dat perspectief beschouwen.
16.30Sander de HossonConclusies en afrondingWat zijn de lessons learned? Wat nemen de deelnemers mee naar huis? Waar is behoefte aan?
-
Sprekers
Sander de Hosson
Oprichter Carend, longarts, expert en spreker palliatieve zorg
LinkedInJudith MeijersUniversitair hoofddocent Universiteit Maastricht
LinkedInMarloes JansenVerpleegkundig specialist longziekte, Ziekenhuis Gelderse Vallei
LinkedInSandra RozeboomVerpleegkundig specialist hartfalenpoli en CNIO bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
LinkedInDave TjanAnesthesist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
LinkedInMirjam WillemsenHuisarts en patiënt
LinkedIn