Samen beslissen en proactieve zorgplanning bij longkanker

Longkanker Nederland organiseert voor verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen drie regionale trainingen waarin we praktisch aan de slag gaan met samen beslissen en proactieve zorgplanning. De eerste is op 15 november in Tilburg, trainingen in Assen en Utrecht volgen in januari 2024.

De drie regionale trainingen worden gegeven door Haske van Veenendaal, Mirjam Willemsen en Renée Dubois. Samen zijn deze drie trainers goed voor een jarenlange ervaring, zowel vanuit de theorie als de praktijk.

Haske van Veenendaal zet zich al jaren in voor de implementatie van samen beslissen en is projectleider ‘Best Onco Care Samen Beslissen’ bij Longkanker Nederland. Op 21 september 2023 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit naar de toepassing van gedeelde besluitvorming in de dagelijkse praktijk.

Mirjam Willemsen was 39 jaar toen zij zelf de diagnose longkanker kreeg. Ze is is huisarts en werkt onder andere samen met de oncologen van het Zuyderland ziekenhuis in Zuid-Limburg binnen het “TOPAT” (Transmuraal Ondersteunend Palliatief en Advies Team). Samen geven zij scholingen aan huisartsen en specialisten met name op het gebied van Proactieve Zorgplanning. Zij  schreef mee aan de nieuwe richtlijn Proactieve Zorgplanning van IKNL en is bekend van de documentaire dying to live.

Renée Dubois is verhalenverteller. Ze leeft sinds 2018 met de diagnose ALK+ longkanker stadium IV. Ze werkt samen met de afdeling Longoncologie van het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht aan het invoeren van proactieve zorgplanning. Met een kaderarts Palliatieve Zorg geeft zij scholingen aan verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten over dit onderwerp. Tevens is Renée betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van de Landelijke Uniforme Basisscholing Palliatieve Zorg.

Praktijkgerichte training

De training is heel praktijkgericht. Hoe beslis je samen? En wanneer voer je dan zo’n gesprek? Wat is proactieve zorgplanning precies? Hoe zorg je ervoor dat jouw patiënt de hoop niet wordt ontnomen? En hoe kijk je verder dan alleen het medische stuk? Aan de hand van casuïstiek, filmfragmenten en oefeningen gaan we hier dieper op in. Ook wordt gebruik gemaakt van reeds bestaande hulpmiddelen, zoals praatkaarten en de Richtlijn Proactieve Zorgplanning. Deze kun je meteen na de training mee terug nemen naar jouw eigen dagelijkse praktijk.

 

Deel

Gerelateerd

event
ICHOM 2024
Lees meer
event
Jaarcongres Tijd voor Verbinding
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in