Zingeving bij ongeneeslijk zieke jongeren

In de context van een hospice of kinderziekenhuis waar de confrontatie met ziekte, behandeling, maar ook levenseinde acuut kan zijn, spelen zingevingsvragen weer op een andere manier. Dan kan het vooral gaan om het ervaren van verbindingen, met naasten, zorgverleners, en wellicht het spirituele. En daarin als persoon gezien worden.

In dit webinar laten Nette Falkenburg, geestelijk verzorger in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, en Nienke van de Giessen, senior verpleegkundige bij jongerenhospice Xenia aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden zien wat je van jongeren met een beperking of ziekte kunt leren op zingevingsgebied.

Hoe kun je als zorgverlener reflecteren op je eigen rol in het zorgproces met een ernstig zieke patiënt?  Hoe verhoud je je tot je eigen aannames en bijvoorbeeld levensbeschouwing? Durf je je rationele gedachten los te laten om beter af te kunnen stemmen op de patiënt? Hoe kunnen we samen meer ruimte creëren voor zingeving en spiritualiteit in een wereld die zo gemedicaliseerd en geprotocolleerd is?

 

Deel

Gerelateerd

artikel
Kinderpalliatieve zorg ontwikkelt zich snel
Lees meer
artikel
Hospice Xenia helpt ongeneeslijk zieke jongeren met zingeving
Lees meer
artikel
Manu Keirse: ‘De zorgverlener rouwt mee’
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg bij hartfalen verdient aandacht
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in