Ook regioziekenhuis zet kijker op grensoverschrijdend gedrag

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Aandacht voor oudere verpleegkundigen kan personeelstekort verkleinen’
Lees meer

Afgaand op alle media-aandacht voor The Voice, DWDD en Studio Sport, zou de argeloze toeschouwer haast denken dat (seksueel) grensoverschrijdend gedrag alleen in Hilversum voorkomt. Niets is minder waar, constateert een openhartige ASz-bestuursvoorzitter Peter van der Meer. Onder de titel ‘We trekken een grens!’ bindt het ziekenhuis in Dordrecht de strijd aan met ongewenst gedrag. 

“Na het zoveelste bericht over andere organisaties dacht ik nog wel eens ‘ach het valt mee, zeker bij ons’. Ik hoor veel andere problemen, maar dit komt zelden voor bij ons”, schrijft Van der Meer op LinkedIn met een schuin oog naar The Voice en andere  broedplaatsen van ongewenst gedrag. “Maar niks is dus minder waar. Gewoon in ons eigen ziekenhuis gebeurt dit ook.”

Strakke grens

Mede naar aanleiding van de recente, publiekelijk belichte uitwassen, komt het Albert Schweitzer ziekenhuis nu in beweging. “We zijn met ondernemingsraad, cliëntenraad, MSB, verpleegkundig stafbedrijf en raad van bestuur meerdere keren bij elkaar gekomen en hebben een lijn uitgezet”, licht Van der Meer toe. “Een strakke lijn. Er is een actieplan opgesteld: We trekken een grens!

Zero tolerance

Doel van het actieplan: het terugdringen van ongewenst gedrag in al z’n vormen. “Maar het gaat ook om het stimuleren van het melden en om het bespreekbaar maken van gedrag”, verduidelijkt Van der Meer. “En uiteraard, als bewezen wordt dat gedrag niet door de beugel kan: een zerotolerancebeleid.”

‘Dubieuze teksten’

In het actieplan staat in detail omschreven welke extra acties in gang worden gezet. Naast het aanscherpen van protocollen gaat het om het intensiveren van de inzet van vertrouwenspersonen, peer support, mentoren en coaches. Ook komen er dialoogtafels, steun aan kwetsbare groepen en verplichte trainingen. Elke drie maanden bekijkt het ziekenhuis of aanvullende stappen nodig zijn.  Bijzonder is het initiatief van de chirurgen. Die hebben uit eigen beweging ‘dubieuze teksten’ uit de groepsapp verwijderd. Ook hebben ze een gedragscode ondertekend

#zouikwatzeggen

Met de ingebruikname van de #zouikwatzeggen-app is de eerste concrete, ziekenhuis-brede maatregel genomen. Deze in het Amsterdam UMC ontwikkelde app helpt medewerkers de weg te vinden bij grensoverschrijdend gedrag en vereenvoudigt laagdrempelig melden. Van der Meer: “Wij zijn het eerste regioziekenhuis dat ‘m gaat gebruiken. Daar ben ik best trots op.”

Deel

artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer
artikel
BeterDichtbij schoolt zorgprofessionals in online communiceren
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in