Rabobank steekt miljoenen in digitale preventie

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Rabobank steekt drie miljoen euro in nieuwkomer Ancora Health, dat zich richt op digitale preventie en vitaliteit. In totaal kan Ancora beschikken over een startkapitaal van negen miljoen euro. Volgens Rabobank  bewijst de health startup dat innoveren met een maatschappelijke agenda mogelijk is.

Aan maatschappelijke ambitie ontbreekt het in ieder geval niet bij Ancora Health. Door de inzet van digitale hulpmiddelen wil het bedrijf in totaal vijf miljoen gezonde levensjaren creëren. Het vertrekpunt is een digitale gezondheidscheck waarmee Ancora klanten een scherper inzicht geeft in hun fysieke en mentale conditie.

Hiertoe verzamelt Ancora meer dan duizend datapunten. Het gaat hierbij om metingen en testen van onder meer DNA, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie. Naast deze klinische parameters maken ook gedrag en persoonlijke leefstijlondersteuning deel uit van de Ancora-aanpak.

Minder druk op de zorg

“Als mensen de kennis en vaardigheden hebben om hun eigen gezondheid te onderhouden, hoeven zij minder vaak een beroep te doen op professionele zorg”, onderstreept Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg Rabobank, het maatschappelijk belang van Ancora. “Die staat nu al onder druk, maar dat zal de komende tijd alleen maar erger worden.”

Momentum

CEO Sridhar Kumaraswamy van Ancora Health toont zich ingenomen met de steun van Rabobank. “Het is een grote blijk van vertrouwen dat één van onze belangrijkste klanten heeft besloten te investeren in Ancora om ons te helpen met onze missie om 5 miljoen gezonde levensjaren toe te voegen”, aldus Kumaraswamy.

“Dit illustreert verder dat het momentum in de richting van preventie van chronische leefstijlziekten onstuitbaar wordt, en dat evidence-based blended programma’s aanzienlijk zullen bijdragen aan het opschalen van preventieprogramma’s op basis van duurzame gedragsverandering.”

Schaalbaar verdienmodel

Naast sympathie voor de inhoudelijke lijn heeft Rabobank ook vertrouwen  in de zakelijke potentie van Ancora Health. “Ancora Health maakt gebruik van moderne technologie om op een efficiënte wijze zoveel mogelijk mensen te bereiken”, stelt Van Schaik. “Het is een schaalbaar verdienmodel en daardoor niet afhankelijk van (tijdelijke) subsidies. Het bedrijf past bij onze visie dat innovatie en ondernemerschap nodig zijn om ons zorgsysteem toekomstbestendig te maken. Innoveren en ondernemen met een maatschappelijke agenda, het kan!”

Deel

artikel
Nederlandse zorg omarmt AI ondanks zorgen over data bias
Lees meer
artikel
Computable Awards 2024: bekijk de genomineerden
Lees meer
artikel
AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: innovatie relevanter dan ooit
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in