Centrum voor Duurzame Zorg Amsterdam UMC

Joost Bijlsma Auteur
Lees meer

Amsterdam UMC heeft sinds begin 2022 een Centrum voor Duurzame Zorg. Dit staat onder leiding van duurzame zorg-pionier Niek Sperna Weiland en biedt werk aan drie full time-medewerkers.

Dit centrum ondersteunt de groene beweging in het ziekenhuis en richt zich daarbij vooral op de bijna zestig green teams van het ziekenhuis. Het centrum helpt bijvoorbeeld bij de vraag hoe duurzaam voorgestelde veranderingen zijn (lca’s). Daarnaast biedt het ondersteuning bij het doorvoeren en de communicatie van veranderingen. Ook zijn hier diverse onderzoeken naar duurzame en circulaire zorg ondergebracht.

Green teams

Sperna Weiland beveelt andere ziekenhuizen een Centrum voor Duurzame Zorg aan. “Wij zijn een echte netwerkorganisatie die collega’s met duurzame initiatieven ontzorgt. Dat doen we door dingen uit te zoeken en te regelen, maar ook door mensen te verbinden. We kunnen daarbij putten uit een groot netwerk van deskundigen en studenten. Zo voorkomen we dat de energie bij green teams weglekt, doordat ze stuiten op tijdgebrek of weerstand van binnen en buiten de organisatie.”

 

Deel

artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in