Coöperatie VGZ en Pantein openen herstelkliniek voor ouderen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Marjo Vissers, VGZ: ‘Gedwongen opschaling innovatie werkt niet’
Lees meer

Om te waarborgen dat de groeiende groep kwetsbare ouderen de juiste zorg krijgt, zetten VGZ en Pantein gezamenlijk in op een nieuw initiatief: de Herstelkliniek Pantein. Dit is een voorziening tussen een behandeling thuis en het ziekenhuis in.

Patiënten kunnen in de Herstelkliniek terecht voor tijdelijke behandeling die is gericht op snellere terugkeer naar huis. Denk daarbij aan revalidatie, diagnostiek en behandeling bij functioneringsproblematiek en ziekenhuis-verplaatste zorg. De Herstelkliniek is in feite een tussenstap tussen behandeling thuis en een opname in het ziekenhuis. De nieuwe voorziening kan een opname in het ziekenhuis voorkomen.

Meerwaarde herstelkliniek

Pauline Terwijn, bestuursvoorzitter Pantein: “Het aantal ouderen in Nederland verdubbelt de komende jaren, maar het aantal medewerkers groeit echter niet mee. Dat is een groot risico, want goede zorg beschikbaar houden is van groot belang. Om die reden bieden we bij Pantein diensten aan via de Herstelkliniek in Boxmeer. We hebben laten zien dat dit meerwaarde biedt en zijn er blij mee dat VGZ dit initiatief mogelijk maakt.”

Aanpak gericht op herstel

Terwijn: “De zorg in de Herstelkliniek is gericht op herstel. Er wordt zorg geboden aan kwetsbare inwoners die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld herstel na een operatie, ernstige ouderdomsgerelateerde problemen en/of verwardheid (delier).”

“Vaak hebben kwetsbare ouderen meerdere aandoeningen en meerdere soorten medicatie. Als er iets ontregelt, dan kan dat van grote invloed zijn op het dagelijks leven. In de Herstelkliniek hebben we hiervoor de juiste expertise. Er is een zorg- en behandelteam dat werkt onder leiding van de specialist Ouderengeneeskunde waarbij er ook nauw contact is met de huisarts en wijkverpleging. Na behandeling in de Herstelkliniek kunnen de meeste mensen weer terug naar huis.”

Domeinoverstijgend werken

Marcel Meijer, alliantiemanager bij Coöperatie VGZ: “Het is mooi om te zien dat Pantein samen met partners in de eerste en tweede lijn stevig inzet op domeinoverstijgend werken. Hierdoor ontstaat een goed netwerk voor acute zorg en wordt het ziekenhuis ontlast. De forse druk op de zorg vraagt om innovaties en nieuwe manieren van samenwerken. Door deze innovatie kunnen ouderen vaker de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Dit is van groot belang om in een vergrijzende maatschappij voldoende zorg beschikbaar te houden.”

Deel

artikel
Gepaste zorg is soms kwestie van ‘gewoon stoppen’
Lees meer
artikel
International Forum on Quality and Safety in Healthcare komt naar Utrecht
Lees meer
artikel
Zorgverzekeraar steekt zes miljoen in zorginvesteringsfonds
Lees meer
artikel
WHO: Grote Vier veroorzaken miljoenensterfte
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in