De grote milieuwinst van wasbare isolatiejassen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer

Wasbare isolatiejassen zijn vele malen duurzamer dan wegwerp jassen. Toch willen veel zorginstellingen er nog niet aan.

Wasbare isolatiejassen leveren een reductie van de afvalberg tot zo’n 15 procent op. Afhankelijk van het materiaal en de footprint van het energiegebruik tijdens het wassen daalt de uitstoot bij hergebruik van isolatiejassen tussen de 80 procent en de 94 procent. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en de Amsterdam Economic Board.

Wegwerpkleding relatief goedkoop

Anja van Balen, sectorbanker Healthcare bij ABN Amro:  ‘Toch lijken de meeste ziekenhuizen geen noodzaak te zien om hier verandering in te brengen. Het gebruik van wegwerpkleding is veilig en relatief goedkoop en ziekenhuismedewerkers weten niet beter. De bijbehorende vervuiling en CO2-uitstoot valt buiten het zicht van de zorg.”

Actieve bijdrage aan verduurzamen

“Het verschil in CO2-uitstoot en reductie van de afvalberg tot 15 procent door vervanging van wegwerp door hergebruik, maakt duidelijk dat de partijen in en rondom de zorg hiermee een actieve bijdrage kunnen leveren aan de invulling van de afspraken die binnen de Green Deal Zorg zijn gemaakt.”

“Naast bijvoorbeeld het verduurzamen van gebouwen, zorgvuldig gebruiken van medicatie en het verminderen van het afval bij operaties is ook de coronazorg een belangrijk thema geworden.”  Van Balen is blij dat een klein aantal ziekenhuizen inmiddels voor de doorzame variant heeft gekozen.

 

Deel

artikel
Marjo Vissers: ‘Stop met pleisters plakken in ggz’
Lees meer
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
‘Harde boodschap’ Rotmans zet zorgbestuurder aan het denken
Lees meer
artikel
De Groene GGZ: natuur en gezondheid gaan hand in hand
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in