Nederlandse zorg omarmt AI ondanks zorgen over data bias

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer

AI heeft een vaste plaats verworven in Nederlandse zorginstellingen. Uit de Future Health Index van Philips blijkt dat alle ondervraagde zorgbestuurders in Nederland AI-toepassingen hebben geïmplementeerd in hun instelling. En ze zijn van plan er de komende drie jaar meer te implementeren.

Zo’n 2.800 zorgbestuurders in veertien landen, waaronder Nederland, hebben deelgenomen aan de enquête van Philips over de toekomst van de zorg. Zij geven aan dat ze AI willen inzetten om personeelstekorten aan te pakken, klinische beslissingen te ondersteunen en de patiëntenzorg te verbeteren.

Hoewel ondervraagden aangeven dat zij gebruik maken van AI-toepassingen in de zorg, is ongeveer 24 procent van de Nederlandse zorgbestuurders ernstig bezorgd over mogelijke ‘data bias’ in AI-toepassingen. Die kunnen toenemende ongelijkheden in gezondheidsresultaten veroorzaken.

Ethische integratie

Zij benadrukken de noodzaak van een zorgvuldige en ethische integratie van AI om de veiligheid van patiënten en belangrijke kennis en vaardigheden te waarborgen. Deze bezorgdheid wordt in Nederland wat sterker gevoeld dan elders. Want 16 procent van de Europese zorgbestuurders deelt dezelfde ernstige zorgen.

Volgens de ondervraagde zorgbestuurders zijn trainingen in AI, correcte dataverzameling en meer transparantie in AI-systemen nodig om data bias te voorkomen.

Personeelstekort

“De toepassing van AI kan helpen bij het oplossen van problemen in de zorg, met name het personeelstekort. Door de slimme inzet van kunstmatige intelligentie is tijd te besparen bij bijvoorbeeld administratie en onderzoek van beelden en data.

De zorgen omtrent de ethische inzet van deze technologie zijn begrijpelijk; hier ligt een belangrijke taak voor bestuurders en technologiebedrijven om een correcte toepassing te borgen en transparant te zijn over de modellen die achter AI zitten”, stelt Léon Kempeneers, Managing Director bij Philips Benelux.

Klinische besluitvorming

Uit De Future Health Index komt naar voren dat AI zich snel ontwikkelt tot een belangrijk hulpmiddel in Nederlandse zorginstellingen voor ondersteuning in klinische besluitvorming. Ruim de helft van de zorgbestuurders heeft al AI-toepassingen geïmplementeerd ter ondersteuning bij klinische besluitvorming in radiologie. In de komende drie jaar is nog eens 37 procent van plan dit te implementeren.

Patiëntmonitoring

Ook op het gebied van patiëntmonitoring is deze trend zichtbaar, zo blijkt in de Future Health Index. Zo zet ruim twee derde (63 procent) van de zorgbestuurders nu al AI-toepassingen in voor patiëntmonitoring in het ziekenhuis en is ruim een derde (32 procent) van plan dit de komende drie jaar te implementeren.

Ondanks het omarmen van AI, is het opvallend dat 77 procent van de zorgbestuurders gelooft dat zorgprofessionals binnen hun organisatie sceptisch blijven over automatisering. Zorgprofessionals geven aan dat er een aanzienlijk tekort is aan tijd voor training om deze nieuwe technologieën te integreren. Daarom is het belangrijk dat er betere ondersteuningssystemen komen om ervoor te zorgen dat de nieuwe technologieën goed worden gebruikt. Het aanpakken van deze uitdagingen is cruciaal om de voordelen van AI en automatisering volledig te benutten.

Deel

artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ziekenhuizen storten zich massaal op AI
Lees meer
artikel
Cyberafpersing in de zorg laat ‘alarmerende stijging’ zien
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in