Groene Zorg Alliantie mist duurzaamheid in IZA

Sebas Eikholt Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Groene Zorg Festival
Lees meer

In de conceptversie van het Integraal Zorgakkoord (IZA) krijgt het thema duurzaamheid weinig aandacht. De Groene Zorg Alliantie hoopt dat duurzaamheid alsnog een plek krijgt in het akkoord.

Evelyn Brakema en Marije Baan, voorzitter en projectmanager bij de Groene Zorg Alliantie, noemen het verrassend dat duurzaamheid niet is uitgewerkt in de conceptversie van het Integraal Zorgakkoord.

Het akkoord heeft als doel om de komende jaren de kwaliteit van zorg te verbeteren en het betaalbaar en toegankelijk te houden. Verduurzaming komt volgens het IZA aan bod in de Green Deal Duurzame Zorg.

Harde afspraken ontbreken

Brakema: “De Green Deal Duurzame Zorg is een visiedocument met veel vrijwillige en vrijblijvende intenties. Harde afspraken ontbreken. Daarom hadden we meer verwacht van het Integraal Zorgakkoord.”

Marije Baan beaamt dit. “De afspraken uit het coalitieakkoord en de Europese Klimaatwet ontbreken in het Integraal Zorgakkoord. In 2030 dient de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, met 55 procent te zijn afgenomen ten opzichte van 1990. In 2050 is dit 100 procent. Nederland zou dan klimaatneutraal moeten zijn.”

“Er is nog een hele lange weg te gaan om dit te bereiken. Daar zijn concrete afspraken en investeringen voor nodig. Ook in de zorgsector. De doelstellingen liggen er, maar nu moeten deze worden waargemaakt.”

Stikstofcrisis

Volgens Brakema is er veel draagvlak in de zorgsector, maar mist de wedstrijdleider die het heft in handen neemt. “Rond duurzaamheid hangt een sfeer dat die van iedereen is en dus van niemand. Dat leidt tot uitstel. Dat soort tactieken komen als een boemerang keihard terug. Kijk maar naar de stikstofcrisis. We zijn ervan overtuigd dat als we dit niet nu doen, het de grootste misser van de eeuw wordt. Juist de zorg moet laten zien dat het kan en VWS moet dit uitdragen. Zij zijn degene die nu met de vuist op tafel moet slaan.”

Financiering

Brakema vindt niet dat de verantwoordelijkheid voor verduurzaming enkel bij zorgbestuurders moet liggen. “Je kunt de zorgbestuurders er niet op afrekenen. We moeten de bestuurders alternatieven bieden en helpen om de juiste keuzes te maken. Als je dat niet opneemt in een IZA en er geen financiering op zet, komen we er niet.”

Goede berichten

Toch houdt de Groene Zorg Alliantie hoop. Brakema: “We hebben goede berichten gehoord over het laatste IZA overleg van vorige week. Nu maar hopen dat er iets mee gebeurt. De Groene Zorg Alliantie heeft niet zo’n grote stem als andere belangengroepen in de zorgsector. Wel hebben we de afgelopen maanden contact gehad met andere organisaties om te kijken hoe we duurzaamheid hoger op de agenda krijgen.”

Motiveren en inspireren

Baan: “Het blijft afwachten wat er in de definitieve versie komt te staan. Verduurzaming moet echt een prioriteit zijn. Dit is niet een onderwerp dat kan wegvallen en langzaam naar de achtergrond verdwijnt. Als Groene Zorg Alliantie blijven we ons inzetten en laten we zien hoe belangrijk en zinvol het is om hiermee bezig te zijn. Het is geen gemakkelijk proces, maar als organisatie weten we zorgprofessionals te motiveren en te inspireren.”

Op 24 september organiseert de Groene Zorg Alliantie het Groene Zorg Festival in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Daar wordt aandacht gegeven aan verduurzaming van de zorg via bekende gastsprekers, workshops, kunst en muziek.

Deel

artikel
De groene OK: tien tips
Lees meer
artikel
Groene Zorg Festival trekt duurzaamheid uit ‘troetelhokje’
Lees meer
artikel
‘Alles wat we doen, moet duurzamer’
Lees meer
artikel
Anja Vissers vecht tegen medicijnverspilling
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in