Grote Europese subsidie voor gepersonaliseerde kankerbehandeling

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Harry Verbunt: ‘Ik hoop dat mijn kanker chronisch wordt’
Lees meer

Een Europees consortium ontvangt 3 miljoen euro om toekomstige kankerbehandelingen af te stemmen op het genetisch profiel van de tumor. Een Europese vervolgsubsidie van 6 miljoen euro is inmiddels ook toegekend voor gepersonaliseerde kankerbehandeling.

Het consortium wordt geleid door prof. Hans Gelderblom van het Leids Universitair Medisch Centrum namens het Drug Rediscovery Protocol (DRUP) team.

Het gaat erom het genetisch profiel van een tumor in kaart te brengen en aan de hand daarvan de meest geschikte behandeling te kiezen. De onderzoekers van het toegekende project Personalised Cancer Medicine for EU (PCM4EU) zien het als hun missie om dit voor elke patiënt met kanker beschikbaar te maken.

Nieuwe behandelopties

Met deze aanpak wordt het Drug Rediscovery Protocol (DRUP) bedoeld. De kern is om reeds bestaande, doelgerichte en geregistreerde medicatie te testen patiënten met een tumor type waarvoor het middel (nog) niet geregistreerd is. Veel kankerpatiënten hebben namelijk genetische mutaties in hun tumor waarvoor al geregistreerde geneesmiddelen voor andere kankertypes op de markt zijn.

Op deze manier heeft de DRUP-studie al geleid tot nieuwe behandelopties voor meerdere tumoren en in sommige gevallen ook tot vergoeding door de zorgverzekeraar. Inmiddels zijn er al zo’n 1.300 patiënten behandeld en zijn er 35 medicijnen beschikbaar.

De onderzoekers zien dat 33 procent van de patiënten die meedoen baat hebben bij de ingestelde behandeling. Gelderblom: “Dit zijn echt hele goede resultaten voor een studie naar gepersonaliseerde behandelingen bij patiënten voor wie er geen goedgekeurde behandeling meer beschikbaar is.”

Moleculaire diagnostiek

De behandeling aanpassen aan het genetische profiel van de tumor kent dus vele voordelen. Toch wordt dit lang niet overal ingezet, ook niet in Nederland. Dat komt volgens Gelderblom door gebrek aan kennis en ongelijke toegang tot moleculaire diagnostiek, waarmee het genetische tumorprofiel wordt bepaald. “Educatie is daarom ook een groot onderdeel van ons gezamenlijke project.”

Grotere database

Het Nederlandse DRUP team werkt in dit consortium samen met zeventien instellingen in verschillende Europese landen. Vooral de samenwerking met de Scandinavische landen is al ver gevorderd. “Wij stellen onze protocollen beschikbaar. In elk land komt een projectmanager die hiermee aan de slag gaat. We maken zo moleculaire diagnostiek toegankelijker. En creëren een grotere database van patiënten waarvan we weer kunnen leren”.

Zo worden studies naar zeer zeldzame mutaties naar een Europees niveau getrokken waardoor meer patiënten behandeld kunnen worden en eerder duidelijk is of de behandeling werkt. Met deze Europese subsidie willen de onderzoekers in elk land een basis leggen voor gepersonaliseerde kankerbehandelingen om dit uiteindelijk voor alle Europeanen beschikbaar te maken.

Deel

artikel
‘Vroegdiagnostiek kan van darmkanker een zeldzame ziekte maken’
Lees meer
artikel
‘Moleculaire diagnostiek voor alle patiënten met uitgezaaide longkanker’
Lees meer
artikel
John Franke: ‘Bevolkingsonderzoek had mij kunnen redden’
Lees meer
artikel
‘Prehabilitatie beperkt aantal ernstige complicaties fors’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in