Implementeren van zorgtechnologie: negen lessen

Joost Bijlsma Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zorg & ICT 2023: In charge of the future
Lees meer

De Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg wil gebruik van technologie in de gehandicaptenzorg vanzelfsprekend maken. Negen lessen uit de eerste fase van dit programma. Ze klinken misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijken ze nog steeds hard nodig. Printen en ophangen dus.

Les 1. Technologie is een middel  

Technologie moet geen doel op zich zijn om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Alles begint met de vraag wat je wilt en kunt verbeteren voor cliënten en medewerkers. Technologie is en blijft daarbij een middel.

Les 2. Geen succes zonder inbreng cliënten

Zonder samenwerking met cliënten en naasten is een duurzame implementatie van technologie onmogelijk. Waarborg die inbreng dus Je moet ervoor zorgen dat die inbreng tijdens het hele traject.

Les 3. Duurzaam implementeren betekent samenwerken

Invoeren van technologie vraagt om een soepele samenwerking tussen alle betrokkenen in de zorg. Leid dit vooraf in goede banen met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden.

Les 4: Duurzaam implementeren vraagt tijd en aandacht

Van probleemanalyse tot opschaling: neem voldoende tijd voordat je tot actie overgaat. Weet wat je wilt verbeteren en waarom. Stel vooraf vast wat daarvoor moet veranderen in de (organisatie van de) zorg. Ga op tijd na wat er aan financiën, ICT en ondersteuning nodig is om in te voeren en op te schalen.

Les 5. Weet wat je koopt en waarom

Zorgaanbieders hebben zelf lang niet altijd genoeg kennis om een inkoopbeslissing te nemen. Stel de juiste vragen aan de aanbieder en steek je licht op bij andere inkopende partijen. 

Les 6. Werk planmatig en projectmatig

Planmatig en projectmatig werken is essentieel. Gebruik hierbij de Innovatie-Route. Voldoe zo aan kritische randvoorwaarden als: (willen ontwikkelen van) visie en strategie op innovatie duidelijke afspraken over rolverdeling en verantwoordelijkheden digitale vaardigheden van medewerkers goede ICT-infrastructuur financiering van implementatie en gebruik van technologie

Les 7. Onderzoek maakt de implementatie beter

Onderzoek of de technologie de zorg heeft verbeterd. Dit scherpt je al voordat de resultaten bekend zijn en geeft daarna inzichten in verbeterpunten en mogelijkheden om op te schalen.

Les 8. De effectiviteit van de technologie hangt af van de kwaliteit en zorgvuldigheid van de implementatie

Een zorgtechnologie die bij de ene organisatie effectief is, hoeft dat bij een andere nog niet te zijn. Een succesvolle invoering van technologie staat of valt bij de kwaliteit van de implementatie. In hoeverre is bijvoorbeeld voldaan aan randvoorwaarden, zoals ondersteuning, technisch beheer en eigenaarschap bij collega’s? 

Les 9. Samen kom je verder

Vind het wiel niet opnieuw uit, maar neem best practices over van andere organisaties. 

Bron: Vilans

Deel

artikel
Robert Kuipers: ‘Ellogon voorkomt onnodige immunotherapie’
Lees meer
artikel
Gloovy Eco Gloves: ‘Hapklare oplossing met mega-impact’
Lees meer
artikel
Nationale Zorginnovatieprijs 2024: bekijk de finalisten
Lees meer
artikel
Erjen Derks: ‘Mantelzorger verdient podium’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in