‘Klimaatcrisis leidt tot catastrofale gezondheidsschade’

Volgend artikel: Hergebruiken medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer

Het voortdurende onvermogen van wereldleiders om de gevolgen van klimaatverandering te temperen vormt de grootste bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid. Dat schrijven bijna tweehonderd medisch-wetenschappelijke tijdschriften in een gezamenlijk commentaar. Als er nu geen stappen worden gezet, heeft dit catastrofale en onomkeerbare gevolgen voor de wereldwijde volksgezondheid, zo luidt de waarschuwing.

Met de oproep nemen de ondertekenaars, waaronder British Medical Journal, the Lancet, New England Journal of Medicine en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), een voorschot op drie grote internationale klimaatconferenties die dit najaar worden gehouden. Met het gezamenlijke optreden willen de betrokken tijdschriften de ernst van de situatie benadrukken.

“Het wetenschappelijke bewijs is onweerlegbaar”, aldus de opstellers. “Een wereldwijde temperatuurstijging van 1,5 graad of meer en het verdere verlies van biodiversiteit betekenen catastrofale schade aan gezondheid die niet meer te herstellen valt.”

Dodelijker dan covid

Klimaatverandering heeft niet alleen een negatief effect op de frequentie en het beloop van hart- en vaatziekten als ook nier- en longaandoeningen. De uitputting van natuurlijke systemen zal ook leiden tot honger en pandemieën op gekende schaal. “Zorgprofessionals staan in de frontlinie van de strijd tegen covid”, zegt BMJ-hoofdredacteur Fiona Godlee in The Guardian. “Ze delen daarom de overtuiging dat opwarming van de aarde en verdere vernietiging van de natuur zullen leiden tot een veel dodelijker crisis.”

Draagvlak

Met het gezamenlijke commentaar roepen de ondertekenaars zorgprofessionals op om actief bij te dragen aan het draagvlak voor de ingrijpende maatregelen. Artsen, verpleegkundigen, physician assistants en paramedici zien in de spreekkamer steeds vaker de directe en indirecte effecten van de veranderende leefomgeving. In die zin past het pleidooi voor klimaatmaatregelen dan ook bij de natuurlijke drijfveren van zorgprofessionals, aldus NTvG.

Autoriteit

Zorgprofessionals kunnen ook het voorbeeld geven door zelf groenere en duurzamere zorg te realiseren. Allereerst door het geven van het goede voorbeeld en advies op patiëntniveau. Daarnaast moeten ze politieke leiders op hun verantwoordelijkheid wijzen en actief moeten bijdragen aan het maatschappelijke debat. In de kern draait het daarbij om het inzetten van medische kennis, kunde en autoriteit voor maatregelen die er wereldwijd toe doen.

Kwetsbare landen

De opstellers vragen bijzonders aandacht voor de situatie in arme landen. Hoewel ze het minst hebben bijgedragen aan de problematiek, zijn ze het kwetsbaarst voor de gevolgen.  “Wanneer we het laten gebeuren dat de gevolgen inderdaad vooral bij hen terechtkomen, zal dit groeiende voedsteltekorten en vluchtelingenstromen opleveren, met in hun kielzog nieuwe zoönosen”.

Philip van de Poel Auteur
Lees meer

Deel

Dutch Health Hub tekent voor duurzaamheid
Lees meer
Zorg op afstand halveert CO2-uitstoot
Lees meer
‘Groene zorgversneller’ belooft geen woorden maar daden
Lees meer
De grote milieuwinst van wasbare isolatiejassen
Lees meer
Hergebruiken medicijnen komt steeds dichterbij

Jaarlijks gooien we in Nederland voor tenminste 100 miljoen euro aan medicijnen weg. Dat is niet alleen ontzettend zonde van het geld, het is ook alles behalve duurzaam. Kan dat niet anders?

Kim Sterenborg Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in