‘Klimaatcrisis leidt tot catastrofale gezondheidsschade’

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer

Het onvermogen van wereldleiders om de klimaatcrisis te temperen vormt de grootste bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid. Dat schrijven bijna tweehonderd medisch-wetenschappelijke tijdschriften in een gezamenlijk commentaar. Als er nu geen stappen worden gezet, heeft dit catastrofale en onomkeerbare gevolgen voor de wereldwijde volksgezondheid.

Met deze waarschuwing nemen de ondertekenaars, waaronder British Medical Journal, the Lancet, New England Journal of Medicine en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), een voorschot op drie grote internationale klimaatconferenties die dit najaar worden gehouden. Met het gezamenlijke optreden willen de betrokken tijdschriften de ernst van de situatie benadrukken.

“Het wetenschappelijke bewijs is onweerlegbaar”, aldus de opstellers. “Een wereldwijde temperatuurstijging van 1,5 graad of meer en het verdere verlies van biodiversiteit betekenen catastrofale schade aan gezondheid die niet meer te herstellen valt.”

Klimaatverandering en pandemieën

Klimaatverandering heeft een negatief effect op de frequentie en het beloop van hart- en vaatziekten en nier- en longaandoeningen. De uitputting van natuurlijke systemen zal ook leiden tot honger en pandemieën. “Zorgprofessionals staan in de frontlinie van de strijd tegen covid”, zegt BMJ-hoofdredacteur Fiona Godlee in The Guardian. “Ze delen daarom de overtuiging dat opwarming van de aarde en verdere vernietiging van de natuur zullen leiden tot een veel dodelijker crisis.”

Veranderende leefomgeving

Met het gezamenlijke commentaar roepen de ondertekenaars zorgprofessionals op om actief bij te dragen aan het draagvlak voor de ingrijpende maatregelen. Artsen, verpleegkundigen, physician assistants en paramedici zien in de spreekkamer steeds vaker de directe en indirecte effecten van de veranderende leefomgeving. In die zin past het pleidooi voor klimaatmaatregelen dan ook bij de natuurlijke drijfveren van zorgprofessionals, aldus NTvG.

Maatschappelijk debat

Zorgprofessionals kunnen ook het voorbeeld geven. Ze kunnen zelf groenere en duurzamere zorg realiseren. Allereerst door het geven van het goede voorbeeld en advies op patiëntniveau. Daarnaast moeten ze politieke leiders op hun verantwoordelijkheid wijzen en actief  bijdragen aan het maatschappelijke debat. In de kern draait het daarbij om het inzetten van medische kennis, kunde en autoriteit voor maatregelen die er wereldwijd toe doen.

Vluchtelingenstromen

De opstellers vragen bijzonders aandacht voor de situatie in arme landen. Hoewel ze het minst hebben bijgedragen aan de problematiek, zijn ze het kwetsbaarst voor de gevolgen. “Wanneer we het laten gebeuren dat de gevolgen inderdaad vooral bij hen terechtkomen, zal dit groeiende voedsteltekorten en vluchtelingenstromen opleveren. Met in het kielzog nieuwe zoönosen”.

Lees ook: Verduurzaming zorg: vier thema’s

Deel

artikel
Marjo Vissers: ‘Stop met pleisters plakken in ggz’
Lees meer
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
‘Harde boodschap’ Rotmans zet zorgbestuurder aan het denken
Lees meer
artikel
De Groene GGZ: natuur en gezondheid gaan hand in hand
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in