Rondje Zorg & facility: primeurs maken zorgverlening gemakkelijker

Pieter Verbeek Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Een rondje beursvloer op de VeineDAGEN2024
Lees meer

Van ultrafijne gerecyclede kleding voor chirurgen tot ontfocussen in een cocon-stoel. Op het Zorg & facility zijn allerlei primeurs te vinden die het leven van zowel zorgprofessionals als patiënten makkelijker maken.

Duurzame wasbare bedrijfskleding: EcoScrubs

Duurzame bedrijfskleding is niet nieuw, maar het draagcomfort is niet altijd even optimaal. Daar brengt het Belgische bedrijf Sarco NV verandering in. Op Zorg & facility introduceert ze de EcoScrubs, speciale kleding voor de OK van super micropolyester, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. “Scrubs van dit materiaal bestaan al langer, maar nog niet van zulke ultrafijne kwaliteit”, stelt Marie Claire Beckers van Sarco. “We geven de PET-fles zo een mooie reïncarnatie. Dit wegwerpplastic krijgt zo nog een grote toekomst. ”

Sarco

“We hebben er echt aan gewerkt om deze kwaliteit naar een hoger niveau te tillen”, voegt Isabelle van Coppenolle toe. “Chirurgen en artsen staan vaak vijf uur te zweten in de OK, dan biedt deze stof meer comfort. Super micropolyester is vocht-absorberend en een hele ademende stof.” De vraag naar duurzame OK-kleding wordt steeds groter, stelt Van Coppenolle “Niet alleen wordt deze gestuurd vanuit de industriële wasserij, maar ook echt vanuit de OK zelf. Dokters willen zelf graag duurzame stoffen dragen.” 

Bedtenten voor kinderen en volwassenen

Meer rust en betere nachtrust voor onrustige cliënten. Dat is wat Human Protection biedt met haar tentbedden, scheur- en smeerpakken en valpreventie. Op Zorg & facility presenteert het bedrijf de CloudCuddle Junior. Deze bedtent is gericht op gezinnen met een zorgintensief kind.

“Naast de veiligheid die de bedtent biedt, geeft hij kinderen een gevoel van geborgenheid waar ze rustig van worden”, legt Roland Kivits, commercial manager, uit. “Daardoor slapen ze vaak veel beter dan in ieder ander bed.”  Human Protection heeft net het bedrijf CloudCuddle overgenomen dat was opgezet door twee studenten van de TU Delft. Binnenkort verwacht Kivits een versie voor volwassenen op de markt te brengen. 

Bedtent

Het sluit goed aan bij de andere bedtenten die Human Protection al biedt om patiënten te fixeren, zodat ze niet uit bed vallen of zichzelf verwonden. Ook redelijk nieuw is de Micro-Cosmos, een kap die over het hoofdeind van een bed kan worden geklapt. “Zo creëer je een eigen cocon voor een bewoner in de verpleegzorg bijvoorbeeld, zodat deze beter slaapt. In de kap zijn licht en geluid aanwezig om prikkels te verminderen of juist toe te dienen.”

StandUp bespaart een uur per cliënt per dag

Trea van der Wijk van Solutions 2 Care presenteert op de beursvloer een nieuwe plafondlift, de StandUp. Die laat de patiënt niet hangen maar meer meewerken. “Iedereen heeft het altijd over zorgtechnologie als innovatie, maar juist in dit soort hulpmiddelen zit de innovatie”, stelt ze. “Deze lift heeft vier functies in één, waardoor je maar met één zorgverlener een patiënt omhoog kunt halen, kunt omdraaien, de benen omhoog kunt doen en wondzorg bedienen. Je hebt dus niet meer twee mensen aan een bed nodig. Je bespaart één uur per client per dag.  Zo kun je meer aandacht hebben voor de patiënt.”  

Standup

Ontfocussen met speciale stoelen

Hoe hou je nu zorgprofessionals die het erg druk in hun hoofd hebben of tegen een burn-out aanlopen vitaal en fit op de werkvloer? Nou je helpt ze te ontfocussen. Dat is het doel dat Health2Work voor ogen heeft met speciale stoelen die medewerkers helpen de dagelijkse stress even te ontvluchten.

Een paar jaar heeft het bedrijf al de Ergoline 4-Senses akoestische stoel op de markt gebracht, die omgevingsprikkels reduceert en als cocon zorgt dat je in je eigen veilige omgeving tot rust komt. De 4-Senses akoestische stoel is al succesvol ingezet in het onderwijs, de zorg en kantooromgevingen. Ook voor cliënten kan deze innovatie een uitkomst zijn, aangezien een teveel aan prikkels soms kan leiden tot gedragsproblemen.

Ontfocussen

Nieuw op Zorg & facility is de Reload. Na een geslaagde pilot is deze relaxstoel nu klaar voor de markt, vertelt Linda ter Katen trots. “De Reload biedt veel voordelen. Door de overdaad aan akoestiek laat je alles even los en kom je in een geluid vacuüm. Medewerkers gaan veel minder gespannen hun dienst weer in, ze lachen meer en hebben meer interactie met cliënten. Zo komen ze veel fijner de dag door, als ze even ontfocussen in de Reload. Ook hebben we bewezen dat medewerkers na een burn-out of long covid sneller kunnen re-integreren door geregeld even te ontprikkelen.” 

Looptraining met G-Weg

Midden op de looproute van het event ligt een lange groene strook met daarop gras en stenen getekend. De G-Weg is een nieuw product dat hoogbejaarden, mensen met dementie, patiënten met beroerte en neurologische en orthopedische patiënten helpt met trainen. Doel is dat ze daardoor uiteindelijk minder vallen.

Het Duitse G-Weg wordt gevormd door bewegingsexperts met jarenlange sportwetenschappelijke praktijkervaring, zoals Ulla Schlösser. Op de beursvloer geeft ze een demonstratie hoe per doelgroep de loopvaardigheid kan worden verbeterd met hulp van de G-Weg.

G-Weg

“Naast de bewegingsaanpak trainen we tegelijk spierkracht, evenwicht, geheugen en spraak. De training van de staplengte en -snelheid helpt cliënten met hun dagelijkse opgaven. Zo zorgen we voor meer zelfbeschikking voor gezond ouder worden met minder ongelukken door vallen, en minder belasting voor de zorg.”  

Deel

artikel
Zorg Enablers: innovatie relevanter dan ooit
Lees meer
artikel
Laatste levensfase: meebeslissen ja, anticiperen nee
Lees meer
artikel
Platform biedt kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Maastro halveert wachttijd behandeling longkanker
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in