‘Tijd van praten over heruitgifte medicijnen is voorbij’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Petitie over hergebruik van medicijnen nog te ondertekenen
Lees meer

Op woensdag 7 maart boden huisartsen en apothekers de petitie Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen met 20.000 handtekeningen aan aan de Tweede Kamer. De petitie wil dat er opties komen voor heruitgifte van medicijnen zonder specifieke bewaarcondities, in gesloten verpakking binnen de houdbaarheidsdatum.

Initiatiefnemer Arend-Jan de Groote werkte net na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne mee aan het herverdelen van medicijnen in het oorlogsgebied. Pas later hoorde hij dat dat bij de wet verboden is.

Hij kwam in contact met huisarts Walter Schrader, die adviseerde een petitie te starten. Later sloten meer huisartsen en apothekers zich hierbij aan, net als de Groene Zorg Alliantie, Logistics Community Brabant, het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en Dutch Health Hub.

Dagelijkse praktijk

Anja Vissers, apothekersassistente en aangesloten bij Logistics Community Brabant, was bij de overhandiging van de petitie. Vissers: “Het was mooi dat hier aardig wat Kamerleden bij aanwezig waren. Volgens mij weten de meeste politici niet hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat. Ik heb ze uitgenodigd om bij mij in de apotheek te komen kijken. Pas als je al die tonnen  ziet, komt het echt binnen. Gelukkig is Bart Smals, de voorzitter van de vaste Kamercommissie VWS, zelf apotheker. Hij kan zich er zeker wat bij voorstellen.”

Heruitgifte dure medicijnen

Dat Minister Kuipers heeft aangegeven een proef met heruitgifte van dure medicijnen tegen kanker te verlengen, is volgens Vissers goed nieuws. “Ik mis daarbij wel het milieuaspect. Ook het weggooien van goedkope medicijnen brengt schade aan het milieu toe.

Kamerdebat

Vissers hoopt dat het Kamerdebat over medicijnverspilling op 22 maart iets oplevert. “Ik heb bij het overhandigen van de petitie gevraagd of er nu eindelijk eens iets kan gebeuren. Er wordt zoveel gepraat. Doe eens wat!”

Deel

artikel
Anja Vissers vecht tegen medicijnverspilling
Lees meer
artikel
Tekort aan pillen? Stop met verspillen!
Lees meer
artikel
PharmaSwap pakt medicijnverspilling aan
Lees meer
artikel
Nicole Hunfeld pakt afvalberg in de zorg aan
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in