Vijf tips voor een succesvolle subsidieaanvraag

Gastauteur Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Subsidie aanvragen? Denk aan de bijlagen!
Lees meer

Morgen starten met een project? Dan had je vier tot zes maanden geleden al moeten beginnen met het schrijven van de subsidieaanvraag. Tips om succesvol geld binnen te halen.

Door Stance van Heijst en Gerjanne van Oort, ZorgSubsidieKalender 

1. Mis geen deadlines

Subsidieverstrekkers en vermogensfondsen hebben zelf een plan én een planning. Ze stellen jaarlijks thema’s vast waarbinnen aangevraagd kan worden. Dat kan gaan om een specifieke doelgroep, het stimuleren van een innovatie of het oplossen van een probleem. Daarnaast stellen ze deadlines vast waarbinnen aanvragen kunnen worden ingediend. Soms is dat zelfs maar één keer per jaar. Check dus de deadline voor je gaat schrijven.

2. Begin op tijd

De gemiddelde doorlooptijd voor een subsidieaanvraag is vier tot zes maanden. Ga uit van ongeveer twee maanden voor het schrijven van je projectplan en de interne afstemming daarover. En reken daarna nog drie tot vier maanden voordat je plan is beoordeeld en je het geld ontvangt.

3. Bel of ga op bezoek

Neem altijd contact op met de subsidieverstrekker voordat je een aanvraag gaat schrijven. Vaak zijn er veel criteria waaraan je moet voldoen. Je ontdekt zo welke belangrijk zijn en welke minder. Is er een beoordelingscommissie? En wie zit daarin? Bij grote aanvragen loont het zeker om contact te zoeken en je projectidee door te nemen. Dat kan een hoop onnodig schrijfwerk schelen.

4. Betrek je doelgroep bij de aanvraag

Onderbouw altijd je aanvraag vanuit het perspectief van je doelgroep. Financiers verwachten dat je luistert naar je doelgroep en deze actief betrekt bij de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van je project.

5. Voorkom reputatieschade

Door onervarenheid en enthousiasme denk je misschien dat je wegkomt met een half ingevulde projectaanvraag. Helaas is dat niet zonder risico. Je bezorgt beoordelaars onnodig werk en dat geeft irritatie. En alles wordt gearchiveerd. De kans bestaat adat je een ‘kruisje’ achter je naam krijgt. En daar krijg je weer last van bij een nieuwe aanvraag.

Deel

artikel
mAxInsights geeft inzicht in buitenlandse markten
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: health retail schudt zorglandschap op
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: GenAI kan zorg revolutioneren
Lees meer
artikel
AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in