Data delen: zorg broedt door

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Opschalen digitale zorg lukt alleen samen’
Lees meer

Digitaal data delen. Dat is waar het in de kern om draait bij digitalisering van de zorg. Ondanks alle goede voornemens schort het daar nog altijd aan, zo blijkt uit de best gelezen artikelen in de categorie ‘digitaliseren’.

Veel aandacht ging er in 2022 uit naar de dominante positie van EPD-leverancier Chipsoft. Een veelbesproken TV-documentaire leidde tot een hausse aan reacties.

Maar ook zonder deze media-aandacht stond de zorg-IT-markt al hoog op de agenda van minister Kuipers. Begin 2023 belooft hij met een plan te komen dat moet leiden tot eerlijker marktverhoudingen.

Data delen

In het veld wordt ondertussen hard doorgewerkt aan oplossingen die het delen van data moeten versnellen. Een zo’n initiatief is Health-RI. Haast is geboden, vindt CEO Leone Flikweert: “Als we niet oppassen, gaan we in Nederland de boot missen.” Vooral op het gebied van medische AI loopt Nederland achter.

Denkfout

De zorg mag daarbij ook kritisch naar zichzelf kijken, vindt dataexpert Egge van der Poel: “Een belangrijke denkfout is het idee dat data een kostenpost is. Er is geen sector waarin data als kostenpost wordt gezien, behalve de zorg.”

Deel

Meer over

Databeschikbaarheid,
artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ziekenhuizen storten zich massaal op AI
Lees meer
artikel
Cyberafpersing in de zorg laat ‘alarmerende stijging’ zien
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in