Op 3 en 4 juni vindt FMIR plaats: hét event voor iedereen die werkt met medische beeldvorming. Van radioloog tot ICT’er en van nucleair geneeskundige tot technicus. Karel Loerts van KALCIO Healthcare vertelt over de urgentie, de ambitie én het belang van verbinding.
Sinds 2014 organiseert KALCIO Healthcare congressen voor medische beeldvorming, met de focus op radiologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Maar waar dat eerst losse bijeenkomsten waren, koos de organisatie in 2020 voor een andere koers. “We wilden af van het hokjes denken en naar één breed event waarin álle disciplines en functies samenkomen”, vertelt Karel Loerts.
“Want medische beeldvorming speelt een sleutelrol in de zorgketen. Niet alleen in de diagnostiek, maar net zo goed bij beeldgestuurde behandeling en de opvolging daarvan. Die keten werkt alleen als alle schakels elkaar verstaan en versterken.”
Samenwerken onvermijdelijk
FMIR – Future of Medical Imaging and Radiotherapy – is het resultaat van die gedachte. Twee dagen lang draait alles om medische beeldvorming in de volle breedte: inhoudelijk, technologisch én organisatorisch.
Volgens Loerts is dat geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. “De druk om gegevens goed te kunnen delen is tot een kookpunt gekomen. En dat ligt niet aan de techniek, de oplossingen zijn er. Wat ontbreekt is het besef dat samenwerken onvermijdelijk is. De zorg blijft te veel hangen in losse organisaties en losse systemen. De complexiteit is enorm, maar er ontbreekt ook durf: om beleid te maken, om directief te zijn vanuit de overheid, en om écht afspraken te maken over wat ziekenhuizen en instellingen moeten regelen op het gebied van gegevensuitwisseling.”
Juist daarom is FMIR ook geen congres voor alleen de medisch specialist. “Op de werkvloer wil je samenwerken met de radioloog of radiotherapeut, maar ook met de klinisch fysicus, de applicatiebeheerder of de ICT’er. En met bedrijven die je technologie leveren. FMIR is opgezet om al die mensen bij elkaar te brengen.”
Educatieve sessies
Het programma is daar dan ook op ingericht. Met vijftig educatieve sessies in parallelle tracks is er inhoud voor iedere professional. Onderwerpen als kinderradiologie, patiëntveiligheid, gebouwinnovatie en ICT komen aan bod, en ook het oncologische zorgpad krijgt veel aandacht.
“Er zijn ook sprekers met een bredere blik”, aldus Loerts. “Andor van den Hoven bijvoorbeeld, opent dag twee met een keynote over mentale en fysieke fitheid van zorgprofessionals. Hij laat met een kwinkslag zien hoe specialisten om moeten gaan met de druk van digitalisering en de overvloed aan data. Dat lijkt misschien geen imaging-thema, maar het raakt ons allemaal.”
Op dag één opent Peter van Ooijen, hoogleraar in het UMCG. Deze presentatie zal het huidige landschap van AI-toepassingen in de radiotherapie verkennen. Hij duikt in het opkomende gebied van uitkomstvoorspelling met behulp van machine learning. De opmars van lowfield MRI ‘s komt aan de orde in de sessie van Matthan Caan.
Buiten op het terrein staat een mobiele MRI-unit, die laat zien hoe beeldvorming ook flexibel en op locatie kan worden ingezet. Binnen krijgen start-ups via onder meer UtrechtInc en Health~Holland een podium om hun innovaties te tonen.
Publieke en private partijen
Loerts benadrukt dat het op FMIR niet alleen om kennisdeling gaat. “Het is ook een plek waar publieke en private partijen elkaar ontmoeten. We willen bijdragen aan de grote vraagstukken in de zorg: van personeelstekort tot procesinnovatie. En daar heb je elkaar voor nodig. Niet alleen binnen de zorg, maar ook met technologiepartners, beleidsmakers en startups.”
FMIR vindt plaats op 3 en 4 juni bij Jaarbeurs Utrecht. Meld je hier aan.