Met een whitepaper, een AI-validatielab en een implementatieplan voor robotic process automation heeft Funxlab in korte tijd veel al opgeleverd. In dit programma staat de zorgprofessional echt aan het roer.
Het strategische programma ‘Funxlab’ van mProve heeft niet voor niets het woord ‘fun’ in de naam. In dit programma gaat niet alleen over werkplezier-verhogende technologie. Het moet ook leuk blijven. Vandaar dat er een serious game aan gekoppeld is met serieuze prijzen, een wisselbokaal en mProve merchandise in de vorm van kekke sokken.
In het programma werken Albert Schweitzer Ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima MC, Noordwest, Rijnstate en Zuyderland MC samen. Tijdens Zorg & ict gaven Jos Knaapen, Janneke van Strien en Lisa Aukema in een meer dan volgepakt Zorg & HR-theater een inkijkje hoe mProve sinds 2023 een impuls geeft aan het ontwikkelen, implementeren en opschalen van werkplezier verhogende en arbeidsbesparende technologie. Centraal daarin staat de innovatieve verpleegkundige.
Klankbord en sparringpartner
“Binnen Funxlab zijn de zorgprofessionals zoveel mogelijk in the lead”, aldus Janneke van Strien. “In 2024 zijn we begonnen met expertpanels. We hebben nu bijna 170 actieve leden, vooral verpleegkundigen. Zij zijn ons klankbord en onze sparringpartners. De inzichten en ervaringen die we daar uithalen, sturen eigenlijk de koers van Funxlab.”
In meer dan zeventig zogeheten ‘dwarsverbanden’ ontmoeten mensen in een bepaalde functie elkaar om te sparren over de uitdagingen die ze tegenkomen. Onder de naam mProvery worden regelmatig inspiratiesessies gehouden. Ervaringen worden breed gedeeld. Zo is het Albert Schweitzer al ver met robotic process automation (RPA) en is hun RPA-implementatieplan voor iedereen beschikbaar.
Droomtelefoon
De expertpanels zijn tot nu toe vier keer bevraagd over actuele innovatiethema’s. Niet alleen over RPA, maar ook over de ‘droomtelefoon’ die alle gewenste functionaliteiten heeft. Daarnaast over de grootste ergernissen en meest voorkomende problemen. De resultaten daarvan zijn samengevat in het mProve-rapport ‘Fleur, we have a problem’, dat vier maanden geleden via Linkedin werd gedeeld.
Want dat is een uitdrukkelijk doel van mProve en Funxlab, vertelde Lisa Aukema: “We willen de dingen die we hebben gevonden niet alleen delen met onze samenwerkende ziekenhuizen, maar ook met de rest van de zorg om zo de zorg beter te maken.”
Transcriptie in de spreekkamer
Tegelijk werkt mProve aan transformatieprogramma’s. Elk jaar worden zo vanuit Funxlab verschillende projecten opgezet. Bijvoorbeeld over het voorspellen van no-show, het gebruik van AI voor het sneller doorzoeken van protocollen en voor transcriptie in de spreekkamer.
Voor het transcriptieproject zette mProve een AI-validatielab op. Leveranciers werden uitgenodigd hun technologie live te laten zien tijdens een aantal consulten. Er moest direct een transcriptie gemaakt worden die werd beoordeeld door zorgprofessionals. “We zagen dat niet elke technologie even goed was”, vatte Janneke van Strien de ervaringen samen. “De medische correctheid bleef nog wel wat achter.”
Dit AI-validatielab wordt nu een aantal keer per jaar georganiseerd. “Dan nodigen we opnieuw alle leveranciers uit en gaan we op dezelfde wijze zo’n test doen om de markt op zo’n manier te blijven volgen.” Over de resultaten bracht mProve een whitepaper uit.
Tijdwinst
Ook andere innovatieve technologieën neemt Funxlab onder de loep. Bijvoorbeeld het gebruik van AI voor het sneller doorzoeken van protocollen. “We zijn nu een tool daarvoor aan het onderzoeken en valideren. We kijken ook opnieuw of het echt tijdwinst oplevert voor de zorgprofessional. We zien dat het ongeveer 20 procent reductie in tijd geeft als je hiermee gaat werken. Maar dat betekent wel dat die zorgprofessional anders moet gaan zoeken. Dus het is ook een heel stuk verandermanagement.”
Inspirerende toolkit
Niet alleen het whitepaper en het mProve-rapport worden breed gedeeld. Ook de presentatie op Zorg & ict is beschikbaar voor iedereen die belangstelling heeft. “We delen graag alles wat we tot nu toe hebben geleerd met collega’s uit andere ziekenhuizen”, schrijven Jos Knaapen, Janneke van Strien en Lisa Aukama op de mProve-website. “Samen vormen deze documenten een praktische en inspirerende toolkit voor iedereen die binnen zijn organisatie aan de slag is met slimme zorgtechnologie.”