Mindfulness-interventies verminderen psychische klachten bij zorgprofessionals die tijdens de COVID-19-pandemie in de frontlinie stonden. Dit geldt zowel in een groep met begeleiding van een trainer als bij zelfstandige interventies via online oefeningen.
Onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine, toont aan dat beide benaderingen aanzienlijke verbeteringen laten zien in depressieve, angst- en lichamelijke symptomen tot zes maanden na afloop van de interventie.
Effect mindfulness
De Covid-19 pandemie had grote impact had op de geestelijke gezondheid van gezondheidswerkers. Om te onderzoeken of mindfulness daarin effectief kan zijn, werd onder leiding van het Radboudumc Expertisecentrum voor Mindfulness een onderzoek opgezet.
Potentie Mindfulness
In totaal namen daar 201 zorgverleners aan deel. Die volgden een vier weken durende begeleide mindfulness training, of een individuele self-guided interventie met online mindfulness- en compassie oefeningen. Hoewel de begeleide training op korte termijn iets effectiever was in het verminderen van klachten, bleken beide groepen op de langere termijn even veel herstel te vertonen. “Dat beide vormen positieve effecten hadden, benadrukt de potentie van mindfulness”, zegt arts-onderzoeker Marieke Arts-de Jong, “ook in situaties waarin begeleiding niet altijd mogelijk is.”