Cornelis Boersma: ‘Duurzaamheid moet op de agenda’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer

De zorg moet niet alleen betaalbaar en toegankelijk blijven, maar ook duurzaam worden. Het is volgens Cornelis Boersma hoog tijd om van duurzaamheid het derde transformatiethema te maken.

Duurzaamheid is volgens Cornelis Boersma, bijzonder hoogleraar ‘Duurzame Zorg en Innovatie aan de Open Universiteit, iets waar veel bevlogen mensen mee bezig zijn. Maar het staat nog te weinig op de agenda. Boersma is spreker op het duurzaamheidscongres Heel de Zorg van 14 april.

Boersma: “Pas als je het echt op de agenda zet, kun je ook nadenken over de randvoorwaarden en de opschaling. Er zijn hele mooie initiatieven, zoals de groene ok en de groene ic. Die proberen zich ook wel te verenigen, maar uiteindelijk moet je al die goede initiatieven bij elkaar brengen. Niet alleen ziekenhuis A of in zorginstelling B.”

Regie bij overheid

De regie moet volgens Boersma bij de overheid liggen. “Die kijkt volop naar de zorg als uitdaging. Hoe houden we die in de toekomst toegankelijk en betaalbaar? Daar moeten we meteen duurzaamheid als transformatiethema aan toevoegen.”

“Er wordt nu wel steeds geroepen dat de zorg zo’n enorme CO2-voetprint heeft.  Het is goed dat we ons daar bewust van zijn. Maar wat veel belangrijker is: wat gaan we eraan doen? Daar zijn landelijke ambities voor nodig.”

Bewustwording

Om duurzaamheid echt op de agenda te krijgen, is bewustwording nodig in alle lagen van zorgorganisaties. ”We zien heel veel mooie voorbeelden vanaf de werkvloer, maar ook bestuurders moet je meenemen. Die moeten weten waar de mogelijkheden liggen. Het gaat erom dat je omarmt waar de energie zit. En dat die niet bij pilots en projecten blijft hangen. Het wordt tijd om op te schalen. Dan kunnen we met alle betrokkenen werken aan een groene transformatie.”

Zorg op afstand

Boersma noemt de zorg op afstand als voorbeeld. “Als mensen niet meer naar het ziekenhuis komen, scheelt dat in de CO2-uitstoot. Dan komen die randvoorwaarden wel weer om de hoek kijken. Want het is belangrijk dat de IT voor elkaar is. En die zorg op afstand moet de bestaande zorg wel gaan vervangen. Het heeft natuurlijk geen zin als die er extra bij komt.”

Exportproduct

Is Nederlands goed bezig op duurzaamheidsgebied? “Dat hangt er vanaf hoe je vergelijkt. Maar daar moet je niet te veel mee bezig zijn. We moeten in Nederland zelf ons ambitieniveau bepalen en daar een  exportproduct van maken. Wij hebben een heel interessant ecosysteem met private en publieke partijen. Als we die energie bij elkaar brengen, kan dat voor het buitenland heel interessant zijn.”

 

Deel

Meer over

Heel de Zorg,
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
‘Harde boodschap’ Rotmans zet zorgbestuurder aan het denken
Lees meer
artikel
De Groene GGZ: natuur en gezondheid gaan hand in hand
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in