Duurzame zorg vraagt om praktische vertaling

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Anja Vissers vecht tegen medicijnverspilling
Lees meer

Duurzame zorg raakt alle facetten van de bedrijfsvoering. Zoveel maken de best gelezen artikelen over verduurzamen duidelijk. Lezers blijken met name geïnteresseerd in de praktische oplossingen, zoals hergebruik van medicijnen en materialen.

Tot voorkort verdwenen grote hoeveelheden ongebruikte medicijnen bij apotheken in de zogeheten ‘blauwe ton’. Doodzonde natuurlijk om medicijnen die elders broodnodig zijn weg te gooien. Ruilplatform PharmaSwap weet vraag en aanbod steeds beter bij elkaar te brengen. En daar wordt niet alleen het milieu beter van, maar ook de deelnemende apothekers. Die besparen 30 tot 50 procent op hun inkoop dankzij PharmaSwap.

Herbruikbare ok-mutsen

Hergebruik kan ook de ecologische voetprint van de OK drastisch terugdringen, laten het initiatief rond de Groene OK zien. Anesthesioloog Niek Sperna Weiland keek kritisch naar zijn eigen OK in Amsterdam UMC. Nu gebruiken hij en zijn collega’s jaarlijks 500 herbruikbare OK-mutsen in plaats van 100.000 wegwerpmutsen.

Intrinsieke ambitie duurzame zorg

Zo ziet duurzaamheidsmanager Simke de Jong van het Alrijne ziekenhuis het graag, want duurzame zorg begint bij de medewerkers zelf: “Je moet mensen uit hun eigen intrinsieke ambitie laten werken. Dan komen ze zelf met de mooiste projecten.

Deel

artikel
Vergroen de SEH: verminder het medicijngebruik
Lees meer
artikel
NVZ: ‘Groene zorg is geen toekomstmuziek meer’
Lees meer
artikel
Handboek helpt SEH vergroenen
Lees meer
artikel
‘Duurzaamheid is goed voor omgeving én voor financieel beleid’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in