Robot SAM vermindert ziekenhuisinfecties

Robot SAM
Maaike Zweers
Maaike Zweers
25 september 2024
3 min

Genomineerden Computable Awards: beste zorgprojecten in ict

Desinfectierobot SAM verbetert de zorg door het desinfectieproces van ruimtes zoals patiëntenkamers en operatiekamers te automatiseren met behulp van krachtig UV-C-licht. Dit leidt tot betere desinfectie, wat het aantal zorginfecties sterk vermindert.

Zes vragen aan Per Slycke, CEO & co-founder Loop Robots.

1. Hoe maakt jullie innovatie de zorg beter?

“Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van UV-C-desinfectie kan resulteren in een afname van ziekenhuisinfecties van wel 30 tot 40 procent. Daarnaast vermindert SAM de afhankelijkheid van chemische desinfectiemiddelen zoals chloor, wat niet alleen beter is voor de gezondheid van medewerkers maar ook voor het milieu. Door het proces te automatiseren, kunnen we efficiënter werken en de druk op het personeel verminderen, wat bijdraagt aan het aanpakken van het personeelstekort in de zorg.”

2. Waarom moet jullie innovatie winnen?

“Wij geloven dat onze innovatie de Computable Award verdient omdat robot SAM een duurzame en effectieve oplossing biedt voor enkele van de grootste uitdagingen in de zorgsector. Door de kwaliteit van desinfectie te verhogen en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzaamheid en efficiëntie, helpt SAM zorginstellingen om betere zorg te bieden met minder middelen. De robot draagt bij aan het verminderen van het personeelstekort door taken te automatiseren en het werk voor schoonmaakmedewerkers minder belastend en meer betekenisvol te maken.”

3. Hoe lang heeft de ontwikkeling geduurd?

“De ontwikkeling van de robottechnologie van SAM heeft enkele jaren geduurd en is gestart vóór de COVID-19-pandemie. Tijdens de pandemie is het ontwikkelingsproces versneld om aan de dringende behoeften van zorginstellingen te voldoen. Door intensieve samenwerking met verschillende Nederlandse ziekenhuizen, zoals het UMCG en het Radboudumc, hebben we SAM kunnen optimaliseren voor effectief en dagelijks gebruik in de ziekenhuizen.”

4. Hoe gaat het nu met Robot SAM?

“Op dit moment wordt SAM succesvol ingezet in meer dan tien ziekenhuizen in de Benelux, waaronder het HagaZiekenhuis, het St. Antonius Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum. De robot is geïntegreerd in de dagelijkse schoonmaakprocessen en wordt gewaardeerd om zijn gebruiksgemak en effectiviteit. Ziekenhuizen zien niet alleen een verbetering in de efficiëntie van het desinfectieproces, maar ook een krachtig gereedschap bij een uitbraak van een resistent pathogeen.”

5. Wat is de grootste hobbel waar jullie tegenaan zijn gelopen?

“Een van de grootste uitdagingen was het effectief minimaliseren van schaduwwerking bij het gebruik van UV-C-licht, aangezien UV-C alleen oppervlakken desinfecteert die direct worden bestraald. Om dit probleem op te lossen, hebben we geavanceerde navigatie- en mapping-technologie geïntegreerd. Hierdoor kan SAM autonoom door ruimtes bewegen en zichzelf positioneren om zoveel mogelijk oppervlakken te bereiken. Daarnaast was het belangrijk om het vertrouwen van de schoonmaakprofessionals die het al zo druk hebben om een innovatie als SAM te omarmen.”

6. Wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Voor de toekomst hebben we ambitieuze plannen om SAM in nog meer zorginstellingen te introduceren, zowel nationaal als internationaal. We willen blijven investeren in technologische innovaties, zoals het integreren van kunstmatige intelligentie, om SAM nog efficiënter, effectiever en makkelijker te gebruiken te maken. Ons uiteindelijke doel is om een significante bijdrage te leveren aan de verbetering van de gezondheidszorg door middel van duurzame en innovatieve oplossingen.

Bekijk hier alles genomineerde zorgprojecten

 

Uitgelicht

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen