Erjen Derks: ‘Mantelzorger verdient podium’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Juvoly maakt met spraakherkenning werk van huisarts leuker
Lees meer

Valtes is de winnaar van de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2024. Het bedrijf ontwikkelde een app ter ondersteuning van mantelzorgers. Of beter gezegd: voor mensen die ‘gewoon zorgen voor een ander’.

Erjen Derks, een van de oprichters en CEO, vindt het hoog tijd dat de mantelzorgers de aandacht krijgen die ze verdienen. “Er gaat veel aandacht, tijd en energie naar de formele zorg. Tegelijkertijd zie je dat het hele zorglandschap zwaar leunt op mensen die werk, opvoeding en hun vrijwilligerswerk moeten combineren met de zorg voor een dierbare of kennis.”

De app van Valtes draait om ‘iedereen die zorgt voor een ander’. “Met een kleine onboarding van vier vragen zorgen wij dat je op basis van jouw persoonlijke omstandigheden relevante artikelen, relevante tips en ervaringsverhalen krijgt die bij jouw achtergrond passen.”

“Er is ook algemene informatie beschikbaar. Een voorbeeld is het gesprek met de werkgever. Hoe geef je aan dat je mantelzorger bent en wat daarvan voor jou de consequenties zijn? Heel veel mensen vinden het lastig om dat gesprek te voeren.”

Ervaringsverhalen

Volgens Derks komt 85 procent van de informatie vanuit gemeenten niet op de juiste plek, in de juiste context, bij de juiste persoon. “Dat gat proberen wij te vullen. Daarnaast werken we bijvoorbeeld samen met patiëntenverenigingen en werkgeversorganisaties. We ontsluiten hun informatieve artikelen in onze in onze database, net als bijvoorbeeld ervaringsverhalen.”

App voor ondersteuning mantelzorger

Op dit moment is Valtes druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten. Derks hoopt dat de eerste gebruikers begin april met de app aan de slag kunnen. Ze zijn nu een jaar bezig met ontwikkelen en doen dat met eigen geld. “We doen aan bootstrapping en hebben dus geen externe leningen of externe investeerders.”

“Het is fijn dat er vier gemeenten op voorhand al bijdragen omdat ze echt geloven in ondersteuning van de mantelzorger met de app. Ze hebben een bijdrage betaald om de app in hun gemeente te kunnen gaan uitrollen. Inwoners van de gemeenten Assen, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden-Drenthe krijgen meteen bij de start al informatie van hun eigen gemeente. Daarnaast hebben we een bijdrage gekregen van Stichting Achmea Gezondheid Fonds. Dat is van Zilveren Kruis.”

Data dashboard

Iedereen in Nederland kan de app straks gratis downloaden en heeft toegang tot algemene informatie. Derks hoopt dat veel gemeenten zullen aanhaken om de mantelzorgers onder hun inwoners van gerichte informatie te voorzien.

“Dat biedt ons de financiële mogelijkheden om de app verder uit te rollen en door te ontwikkelen. De gemeenten die zich aansluiten, voorzien we van een data dashboard. Hierdoor krijgen ze op metaniveau relevante beleidsinformatie. Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat 30 procent van de mantelzorgers in een bepaalde gemeente zorgt voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. De gemeente kan daar weer beleid op afstemmen en extra ondersteuning opzetten om deze categorie mantelzorgers verder te helpen.”

Tip voor starters

Derks hoeft niet lang na te denken over een tip voor andere starters. “Praat heel veel met gebruikers en potentiële klanten. We hebben als Valtes een half jaar de tijd genomen om echt met mantelzorgers zelf in gesprek te gaan. We wilden zo het probleem helder krijgen en precies weten waar ze tegenaan lopen. Daarnaast hebben we gesproken met beleidsadviseurs, consulenten, welzijnswerkers, zorgbestuurders, wethouders en noem maar op. We wilden scherp zien waar iedereens verantwoordelijkheid ligt.”

Communicatiestrategie

Waar gaat hij de 5.000 euro voor gebruiken? “We zijn nu druk met onze communicatiestrategie. Je moet echt aansluiten bij de taal en de beleving van de eindgebruiker. En die niet op voorhand als mantelzorger aanspreken, maar als iemand die druk is met van alles en ook nog ‘gewoon’ voor zijn vader zorgt.”

“We willen mantelzorgers bereiken in hun eigen omgeving. En zijn bezig met een communicatiecampagne met sportverenigingen, bibliotheken, zorginstellingen, huisartsen en welzijnsorganisaties, maar ook met een paar supermarkten. Daar kunnen we het prijzengeld goed voor gebruiken.”

Meer talen

Als de app van Valtes straks live staat, volgt eerst de doorontwikkeling in andere talen. Derks hoopt in de zomer de app te kunnen aanbieden in zeven talen die veel gesproken worden in Nederland. Daarna komt de rest van Europa. “Die gemeenten, die zijn natuurlijk specifiek voor Nederland. Maar in heel Europa zijn er meer dan 120 miljoen  mantelzorgers die tegen veel dezelfde dingen aan lopen. Wat zou het mooi zijn als we die straks allemaal kunnen bereiken.”

Op dit moment is hij gewoon heel blij met de nominatie. “Ik vind het prachtig dat die nu, na een jaar, al komt. We hebben het wel eens gehad over een nominatie in de hoop die binnen 5 jaar te kunnen realiseren. Echt mooi dat we de mantelzorgers regionaal en straks tijdens Zorg & ict ook landelijk op het podium kunnen zetten, of we nu winnen of niet.”

Zorginnovatie.nl reikte in 2024 voor de negende keer de Nationale Zorginnovatieprijs uit voor de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase.  De prijzen werden uitgereikt tijdens Zorg & ict 2024.

Deel

artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in