Gezocht: professionals en bestuurders die arbeidsmarkt samen aanpakken

Gastauteur Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Escaperoom helpt zorgmedewerkers over technologiedrempel
Lees meer

Wil jij een ondernemende, boeiende baan in de zorg? Een leven lang leren en werken én horen bij de koplopers op het gebied van innovatie? Je werkt met de laatste technieken en inzichten en je praat mee aan álle tafels. Afzender: alle zorgorganisaties van Nederland. Wat zou het mooi zijn wanneer een paginagrote advertentie met een dergelijke tekst in de landelijke dagbladen zou verschijnen.

Door Bernadette van Ling, manager zorgopleidingen Avans+ en Co Politiek, initiatiefnemer ExtraWerk

Hoe zouden de afzenders nog meer kunnen laten blijken dat ze naar de wensen van zorgprofessionals luisteren? Wat te denken van: “Wij bieden je support op het gebied van werk, leren en bewegen. Je kiest zelf je werkomgeving, jouw leerroute en het pakket dat jouw werk zal ondersteunen. Wij regelen de opvang voor mensen voor wie jij zorg draagt, zorgen voor gunstige reistijden en reisafstanden én besteden aandacht aan een juiste balans in jouw inspanning én ontspanning.”

Direct toepasbare aanpak

Té mooi om waar te zijn? Wij denken van niet. Wij presenteren een direct toepasbare aanpak voor de arbeidsmarktproblematiek in de zorg, met daarin concrete voorstellen om nú het tij te keren rondom het arbeidsmarkttekort in de zorg. Vanuit een overtuiging dat er volop kansen en mogelijkheden zijn mits we bereid zijn om bestaande overtuigingen los te laten en vanuit nieuwe kaders te opereren.

Van fictie naar realiteit

Wat is er nodig om van fictie tot realiteit te komen? Om te beginnen de bestuurlijke wil en samenwerking op regio-niveau tussen zorgorganisaties. Daarnaast een platform voor eigentijdse arbeidsmarktarrangementen. Bij dit laatste valt te denken aan collegiaal uitlenen, een flexibele schil tussen onderwijs en zorg, hybride werken, doorwerken na pensionering. En een eigen ZZP inkoopcollectief, dat één en ander contractueel, arbeidsrechtelijk en fiscaal correct afhandelt. En tot slot verkorte, op persona gerichte, verpleegkundige opleidingen.

Verkorte leerroutes

Een dergelijk arbeidsmarktplatform is technisch en organisatorisch per direct beschikbaar. Al diverse zorgorganisaties gaan ermee aan de slag. Daarnaast zijn er ook al verschillende verkorte leerroutes, die leiden tot een ‘Bachelor of Nursing’ met of zonder specialisatie in de Acute Zorg. Zo gaat dit jaar de verkorte tweejarige, geïntegreerde opleiding Bachelor of Nursing (BoN) + Intensive Care (IC) van start.

Complexe vraagstukken

Blijft over de bestuurlijke wil en samenwerking. De bestuurders van zorgorganisaties zitten niet stil. Zij werken hard  om de vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor álle zorgvragers te kunnen garanderen. Dat deze opgave geen sinecure is, blijkt uit de berichtgevingen die wij dagelijks via social media ontvangen en waaruit blijkt dat het afschalen van planbare zorg aan de orde van de dag is.

Het is onze overtuiging dat alleen samenwerking, uitwisseling en maximale flexibiliteit voor zorgprofessionals zorgorganisaties kunnen helpen om de capaciteit blijvend te vergroten. Dit vraagt verbinding in plaats van onwenselijke, onderlinge concurrentie. Zonder samenwerking blijft het dweilen met de kraan open.

 

 

Deel

artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer
artikel
BeterDichtbij schoolt zorgprofessionals in online communiceren
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in