Health CatchUP: zelf aan de slag met innovatie

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Health CatchUP 2
Lees meer

Om het innovatievermogen van de zorg te vergroten, organiseren BeBright en Dutch Health Hub de Health CatchUPs. Deze bijeenkomsten inspireren deelnemers om zelf aan de slag te gaan met innovatie.

De eerste Health CatchUP was op 24 maart. Anne Fleur Donkers, voorzitter van de Sustainable Healthcare Challenge, was erbij. “Na een dosis inspiratie van Egge van der Poel en de casuïstiek van PsyQ en Isala (Connected Care), konden deelnemers van de sessie hun eigen problemen over inrichting van zorg op tafel leggen.”

Kritische vragen

Donkers: “Ik heb als ‘jonkie’ geprobeerd kritische vragen te stellen en op deze manier de aanwezige zorgprofessionals out-of-the-box te laten nadenken over mogelijke oplossingen. Dit was ontzettend leuk om te doen. Het hielp de ‘oude rotten in het vak’ om met een frisse blik naar hun eigen organisatie te kijken.”

De Health CatchUPs  bieden opkomende én bestaande partijen de unieke mogelijkheid om innovatieve concepten te demonstreren en om kennis te delen. Om juist ook elkaar te inspireren, van elkaar te leren en de basis te leggen voor samenwerking. Met als doel om het innovatievermogen van de zorg te vergroten. Donkers: “De bijeenkomsten zijn dus heel waardevol voor iedereen die met innovatie bezig is. Ze helpen je echt verder.”

Geen dertien in een dozijn

Sjoerd Emonts van BeBright: “Er worden al volop goede bijeenkomsten georganiseerd over (digitale) zorgvernieuwing. Daar willen we er niet zomaar weer een paar aan toevoegen.”

“Vaak ligt de focus op de technologische toepassing. Er gaat minder aandacht uit naar het proces en de sociale innovatie. Concrete tips voor organisaties om met innovatie aan de slag te gaan ontbreken te vaak. De Health CatchUPs zijn geen dertien in een dozijn.”

Zelf aan de slag 

“Wij willen het anders doen. Dat doen we door het ongehoorde geluid te laten horen in een andere vorm. Geen lange monologen die snel wegzakken. Na een inspirerend openingsverhaal en toelichting van twee concrete casussen uit de praktijk, gaan de deelnemers onder begeleiding zelf aan de slag met vragen uit de praktijk. Ervaringen uitwisselen werkt inspirerend. En je bent als deelnemer tegelijkertijd  bezig met het oplossen van innovatievraagstukken binnen je eigen organisatie.”

Nog drie bijeenkomsten

De bijeenkomsten, die gehouden worden op donderdagen van 16.00 tot 20.00 uur in de Jaarbeurs in Utrecht, hebben steeds een ander innovatiethema.

De eerste bijeenkomst, op 24 maart, had als thema het optimaal inrichten van zorgprocessen om te profiteren van innovaties.

  • Bijeenkomst 2: 16 juni. Thema: ‘Bij innovatie staat de eindgebruiker centraal’. Philips Experience Design verzorgt dan de aftrap.  
  • Bijeenkomst 3:  29 september. ‘Innovatie is het resultaat van co-creatie’
  • Bijeenkomst 4: 19 januari 2023Creëer de noodzakelijke cultuur voor innovatiesucces’

Emonts: “Natuurlijk kun je één bijeenkomst uit de reeks volgen, maar wie de hele reeks volgt, kan pas echt stappen richting om het innovatievermogen van zijn of haar organisatie te vergroten.”

De Health CatchUPs richten zich op bestuurders en managers betrokken bij (digitale) zorgvernieuwing, zoals CIO’s, CMIO’s, CNIO’s en innovatiemanagers. Deelname aan de drie bijeenkomsten die nog komen, kost 375 euro. Losse sessies zijn voor 150 euro bij te wonen. 

 

Deel

artikel
Philadelphia Zorg ontwikkelt robots met eindgebruiker
Lees meer
artikel
Egge van der Poel: ‘Eigenaarschap op data remt innovatie’
Lees meer
artikel
Isala wil kwart van zorg naar huis verplaatsen
Lees meer
artikel
PsyQ Online gaat van pilot naar scale-up
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in