Hoogleraar zorginnovatie: ‘Verwacht geen Uber of Airbnb’

Kim Sterenborg Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Design thinking brengt zorginnovatie verder’
Lees meer

Opeens was er Uber en opeens was er Airbnb. Maar we moeten écht niet verwachten dat zorgtransformatie van het ene op het andere moment gebeurt,  aldus Anne Marie Weggelaar tijdens Zorg & ICT. Ze is bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie van de zorg

“Als we blijven doen wat we nu doen, zijn we over tien jaar failliet”, zegt Weggelaar die namens STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) en Tilburg University tijdens haar presentatie. Daarom moet er over de silo’s van de zorg heen geïnnoveerd worden. 

Ze wil de bezoekers warm maken voor een NWO-subsidie. NWO stelt namelijk zo’n 85 miljoen euro beschikbaar voor het sluiten van Kennis- en Innovatieconvenanten. “Dat is een grote kans voor de zorg!” 

Regionale innovatiehubs voor de zorg

Het grote idee: de 27 STZ-ziekenhuizen gaan zich organiseren in regionale hubs om aan innovaties te werken. “Binnen hun lokale context, samen met hbo’s, bedrijven en lokale ketenpartners.” De bedoeling is dat iedere regionale innovatiehub aan een ander idee werkt, of dat nou een product, dienst, service of maatschappelijke innovatie is. 

Samen innovatiehoepels nemen

Op regionaal niveau innoveren dus, maar wel als netwerkconstructie. Weggelaar: “We maken gedeelde standaarden: gouden standaarden. Ben je door de innovatiehoepel bij de ene instelling, dan hoef je niet opnieuw door het beoordelingsproces in andere instellingen.” Het huidige proces ontmoedigt te veel. 

“We moeten echt van not invented here naar proudly borrowed from bewegen. We moeten samenwerken, co-creëren en communities vormen. Alleen dan kunnen we innovatie en daarmee transformatie van de zorg versnellen”, stelt Weggelaar. 

Heb jij wel oren naar die 85 miljoen? Meld je vooral bij Anne Marie Weggelaar

artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorginnovatieprijs
Lees meer
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
Dutch Health Week trekt 55 duizend bezoekers
Lees meer
artikel
Placebo-effect: elk woord telt
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in