‘Ingeleverde medicijnen gaan naar Suriname’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Tijd van praten over heruitgifte medicijnen is voorbij’
Lees meer

In Suriname is groot gebrek aan medicijnen. En dat terwijl in Nederland vrachtwagens vol medicijnen vernietigd worden. De initiatiefnemers achter de petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’ gaan die medicijnen naar Suriname sturen. Dat doen ze met of zonder politieke toestemming. Huisarts Arend-Jan de Groote: “Dat we het gaan doen, staat voor ons vast. Hoe we het gaan doen, bepalen we op korte termijn.”

Op 7 maart overhandigden huisartsen en apothekers de petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’  aan Bart Smals, de voorzitter van de vaste Kamercommissie VWS. Minister Kuipers zegde op 9 maart in het daarop volgende debat toe aan pilots te werken voor heruitgifte van medicatie die intramuraal gebleven is. Daarnaast wil hij gaan lobbyen om de Europese regelgeving aan te passen. Hij zegt er bij dat dit laatste jaren gaat duren.

Heruitgifte uit apotheek

In deze toezeggingen ontbreekt een belangrijk onderdeel: het op korte termijn mogelijk maken van heruitgifte van medicijnen die bij de apotheek worden teruggebracht.

Om dit mogelijk te maken, dienden Partij voor de Dieren en GroenLinks op 22 maart een motie in. Deze motie vraagt toestemming voor een project van het Logistics Community Brabant om ingezamelde medicatie naar Suriname te sturen. De minister heeft deze motie zonder opgaaf van redenen afgewezen.

Suriname

In een artikel dat op 23 maart verschijnt in de Surinam Herald geeft de Surinaamse minister van Volksgezondheid aan dat het land geen financiële middelen meer heeft om medicijnen aan te schaffen. De initiatiefnemers achter de petitie zijn teleurgesteld. Ze geven aan het er niet bij te laten zitten. Als er geen politieke steun komt, zoeken ze andere mogelijkheden om de medicijnen in Suriname te krijgen.

Mensenlevens redden

Huisarts Arend-Jan de Groote: “Er gaan medicijnen naar Suriname. Dat staat voor ons vast. Wij hebben als artsen de plicht om mensen te helpen. Het kan toch niet zo zijn dat wij hier vrachtwagens vol medicijnen vernietigen, terwijl we er in Suriname mensenlevens mee kunnen redden.”

Deel

artikel
Petitie over hergebruik van medicijnen nog te ondertekenen
Lees meer
artikel
Tekort aan pillen? Stop met verspillen!
Lees meer
artikel
PharmaSwap pakt medicijnverspilling aan
Lees meer
artikel
Nicole Hunfeld pakt afvalberg in de zorg aan
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in