Johan Lambregts: ‘Verpleegkundige verdient meer erkenning’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Future Proof Nursing
Lees meer

Het verpleegkundig vak heeft de afgelopen decennia een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer verpleegkundigen promoveren en de komst van de verpleegkundige specialist was van grote betekenis. De erkenning voor het werk van de verpleegkundige blijft achter, aldus Johan Lambregts. 

Begin oktober wordt de zesde versie van het European Nursing Congress (ENC) Johan Lambregts gehouden. Verpleegkundigen en onderzoekers uit dertig Europese landen wisselen vier dagen lang kennis uit en kijken naar zo’n 330 presentaties. Online, maar ook in lokale hubs.

Johan Lambregts is sinds het eerste congres in 1992 betrokken bij de organisatie. Dat congres vond plaats ter herdenking van het eerste verpleegkundig congres in Nederland dat honderd jaar eerder plaatsvond: De samenkomst van belangstellenden in de ziekenverpleging.

Lambregts:  “In 1892 waren er nog voornamelijk dokters aan het woord. Dat was in 1992 gelukkig al anders. In de zesde editie komt de toekomst van het verpleegkundig vak vanuit allerlei verschillende invalshoeken aan bod. Wat de conferentie uniek maakt, is de samenwerking van praktijk, onderwijs en onderzoek.”

Future Proof Nursing

Het congres heeft als thema ‘Future Proof Nursing’. Elke dag heeft een eigen subthema. De eerste dag gaat over persoonsgerichte zorg en de tweede over geïntegreerde zorg. Op de derde dag komen de tekorten aan verpleegkundigen en de duurzame workforce aan de orde. De vierde dag is gewijd aan technologie includeren in de praktijk.

Het is een online congres, maar daarnaast zijn er verspreid over Nederland zeven hubs. Lambregts: “Dat doen we alleen in Nederland. Deelnemers komen naar zo’n hub en kijken samen naar een of meer keynotes. Daar omheen is er een eigen symposium.”

Promoveren

Lambregts is zoals gezegd sinds het eerste congres in 1992 bij de organisatie betrokken. “Vergeleken met dat eerste congres hebben we in Nederland een flinke groei doorgemaakt, ondanks de kommer en kwel met schaarste. Er promoveren steeds meer verpleegkundigen. Op allerlei plekken zien we stevige ontwikkeling van verpleeghuizen tot topklinische ziekenhuizen van de wijk tot ggz. Dat is voor de ontwikkeling van het vak echt belangrijk.”

Nederland doet het volgens hem zeker niet slecht vergeleken bij de rest van Europa, maar de verschillen per land zijn groot. “We mogen trots zijn op wat is bereikt. Bijvoorbeeld met de komst van de verpleegkundig specialist. In Duitsland is nog veel te doen. Het Verenigd Koninkrijk heeft van oudsher veel meer hooglerarenposities. Daar gebeurt veel. Dat geldt ook voor Scandinavië.”

Erkenning voor verpleegkundigen

Wat nog wel beter kan, is dat verpleegkundigen meer erkenning verdienen. “Ik denk dat COVID hier een enorme boost aan gegeven heeft. Het is veel duidelijker geworden hoe belangrijk de beroepsgroep is in de Nederlandse gezondheidszorg.”

“En dan gaat het niet alleen over salaris. Dat springt altijd meteen naar voren. Het gaat over invloed op het vak. We weten uit de Magnet-hospitals in de VS welke factoren bepalen dat mensen ergens blijven werken. Dat gaat niet alleen over geld, maar ook over zeggenschap, voldoende opleidingsmogelijkheden en voldoende personeel.”

“In veel zorgorganisaties gaat de focus alleen naar directe patiëntenzorg. Daar doet zich het probleem voelen. Tegelijkertijd moet je zorgen dat je mensen  niet ’opdrogen’. Scholing, innovatie, kunnen nadenken over het vak, daar is zeker winst te halen.”

Lambregts verwacht niet dat de deelnemers vier dagen lang aan hun beeldscherm geplakt zullen zitten. “Het platform is al vanaf 19 september open. Daar kun je vanaf dat moment veel zien dat al opgenomen is. We blijven in ieder geval tot 6 november open.”

“Deelnemers zullen er tijdens het congres uit pikken wat ze interessant vinden. Maar ik hoop echt dat ze ook wat sessies zullen volgen die niet direct voor de hand liggen. Gewoon, om te leren en nieuwe ideeën op te doen.”

Future Proof Nursing wordt gehouden van 4 tot en met 7 oktober. Het congres richt zich in de eerste plaats op verpleegkundigen, maar daarnaast ook op onderzoekers en verzorgenden. Om te zorgen dat alles voor iedereen goed te volgen is, zijn alle keynote in het Nederlands ondertiteld.

Deel

artikel
BeBright, Movimento en Visiom slaan handen ineen
Lees meer
artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in