Máxima Green Lab zet de thermostaat omlaag

Volgend artikel: Hergebruiken medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer

Sta je thuis druk afval te scheiden om vervolgens op de zaak zo weer een zak van honderd single use plastics open te trekken. Voelt niet goed, vond onderzoeker Florijn Dekkers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dus trok ze bij de raad van bestuur aan de bel. Die geeft nu alle steun aan vergroening van de laboratoria.

Een beter milieu begint bij jezelf. Dat lijkt althans het credo waar Dekkers naar leeft. Toen ze eenmaal door een duurzame bril naar haar werkomgeving in het Prinses Máxima Centrum keek, vielen haar steeds meer dingen op. Waarom testmateriaal en handschoenen na één keer gebruiken in de prullenbak gooien, waarom de vriezers in de laboratoria automatisch op de hoogste stand zetten?

Verspillers uit noodzaak

Goed onderzoek vergt een steriele werkomgeving. Eenmalig gebruik is een gemakkelijke manier om aan deze vereiste tegemoet te komen. Dit doet vermoeden dat onderzoekers verspillers uit noodzaak zijn. “Soms kun je niet anders dan single use plastic gebruiken”, beaamt Dekkers. “Maar er zijn genoeg dingen die je wel kunt doen. Vaak kun je plastic vervangen door glasmateriaal.” En als er dan toch plastic wordt gebruikt, waarom niet hergebruiken? “Nu verbranden we dat plastic, maar als we het door een speciale shredder halen, kunnen we het hergebruiken. Eén van onze collega’s heeft een 3D printer. Als we gebruikt plastic op de juiste manier aanleveren, kan die helemaal circulair werken.”

Energieverbruik

Ook op het punt van energieverbruik valt volgens Dekkers winst te behalen. “Vriezers die nu op min tachtig graden staan, kunnen ook op min zeventig staan. Dan zijn ze net zo effectief, maar je kunt wel tot 30 procent op het energieverbruik besparen.”
De gewoonte om kweekjes en samples aan het einde van de werkdag automatisch in te vriezen, kost eveneens onnodig energie. “Daarom willen we elke keer bij het verlaten van het lab kijken of er geen onnodig vriezerruimte wordt gebruikt.” Iets soortgelijks geldt voor het ongebruikt aan laten staan van zuurkasten. “Zo’n fume hood kan per dag net zoveel energie verbruiken als drie huishoudens.”

Weinig woorden

Met deze voorbeelden van de werkvloer in de hand, stapte Dekkers naar de raad van bestuur. Er waren weinig woorden nodig om bestuursvoorzitter Gita Gallé achter het Green Lab-initiative te krijgen. “Het is fijn en waardevol dat dit initiatief binnen ons instituut de ruimte krijgt”, zegt Dekkers over de positieve ontvangst.

“Je kunt wel dingen vanaf de werkvloer aandragen, maar als je vervolgens geen support krijgt van bovenaf, kom je ook niet verder.” Dus komt er nu een comité waar iedere onderzoeker die geïnteresseerd is in duurzaamheid aan kan deel nemen. Ook gaat het Prinses Máxima Centrum een assessment uitvoeren om vast te stellen hoe de organisatie het nu doet op het punt van duurzaamheid.

Dekkers zelfs is inmiddels ook buiten de muren van het Prinses Máxima actief. Met Prinses Máxima-collega Hannah Johnson, Estel Collado Camps (Radboudumc) en Benoit Nicolet (Sanquin) heeft ze nu wekelijks overleg over onderwerpen als doelen, strategie, kennisdeling, communicatie en resource building. Daarnaast is er overleg met het ministerie van VWS over de opzet van een meerjarige proef met green labs.

Laaghangend fruit

Loopt Dekkers daarmee niet het risico haar hands on-aanpak te moeten opofferen voor ellenlange procedures? “Het is niet óf-óf, maar én-én”, reageert Dekkers. “We moeten misschien uitkijken dat we niet te veel willen en daardoor verdwalen in plannen en voornemens. We kijken daarom vooral naar laaghangend fruit. Maatregelen waarvan je denkt dat ze veel tijd gaan kosten, gaan alleen maar frustraties opleveren bij onderzoekers.” Want onderzoekers blijven onderzoekers. Dat geldt ook voor Dekkers zelf. “Ik kan zo de helft van mijn tijd met het onderwerp duurzaamheid vullen, maar ik wil natuurlijk wel onderzoek blijven doen.”

Philip van de Poel Auteur
Lees meer

Meer over

Dutch Health Week,

Deel

‘Klimaatcrisis leidt tot catastrofale gezondheidsschade’
Lees meer
Dutch Health Hub tekent voor duurzaamheid
Lees meer
Zorg op afstand halveert CO2-uitstoot
Lees meer
‘Groene zorgversneller’ belooft geen woorden maar daden
Lees meer
Hergebruiken medicijnen komt steeds dichterbij

Jaarlijks gooien we in Nederland voor tenminste 100 miljoen euro aan medicijnen weg. Dat is niet alleen ontzettend zonde van het geld, het is ook alles behalve duurzaam. Kan dat niet anders?

Kim Sterenborg Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in