Momo Medical en Huisartsen van Nederland winnen Zorginnovatieprijs

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Health~Holland Star­tup­plein: alle zorginnovaties verzamelen!
Lees meer

Huisartsen van Nederland en Momo Medical zijn uitgeroepen tot de winnaars van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023. Tijdens  het Health Valley Event werd Huisartsen van Nederland door de vakjury uitgeroepen tot winnaar. Momo Medical ontving de publieksprijs. 

Huisartsen van Nederland biedt via slimme triagesoftware een efficiënt patiëntflow managementsysteem. Hiermee zijn triage- en praktijkprocessen te optimaliseren. Dit vergroot de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt. En dat terwijl het de werkdruk vermindert en de capaciteit van de praktijk verhoogt.

Samenbrengen op platform

Charlotte van Sassen, huisarts en oprichter van Huisartsen van Nederland, wist de vakjury te overtuigen van haar innovatieve oplossing. Juryvoorzitter Heleen van Nispen: Het triagesysteem van Huisartsen van Nederland leidt tot een vervanging en versnelling van een deel van de eerstelijns-werkzaamheden. Tegelijkertijd koestert en combineert het persoonlijk contact. De innovatie is qua opzet en werkwijze schaalbaar naar andere sectoren. Ook kan het bijdragen aan het borgen van de toegankelijkheid tot de zorg.”

Bedsensor

De Momo Bedsense App van Momo Medical geeft zorgmedewerkers inzicht in de bewoners in een verpleeghuis. Ze kunnen zien wie er onrustig is of welke bewoner het bed uit is gegaan. De app is gekoppeld aan een bedsensor die onder het matras ligt. Via de app krijgen zorgverleners in één oogopslag een overzicht van alle bewoners en kunnen ze gericht handelen. De voorspellende en live inzichten verlagen de werkdruk en helpen bij persoonsgerichte zorg. Dit resulteert in minder valincidenten en een betere nachtrust voor bewoners.

Menno Gravemaker, oprichter van Momo Medical:  “Momenteel staat één zorgverlener ’s nachts vaak alleen voor meer dan vijftig ouderen. Dat geeft continu het gevoel dat je achter de feiten aan loopt.”

Onnodige controles voorkomen

“Het fijne van de app is dat je als zorgmedewerker meteen weet waar en bij wie je moet zijn”, zegt Loubna Yagoubi, leerling-verpleegkundige bij tanteLouise. “Dat betekent niet alleen dat je sneller kunt handelen als de situatie daarom vraagt, omdat de app onnodige controles voorkomt. Het bespaart die ook nog eens veel tijd.”

 

Deel

artikel
Slimme bed-app verlicht nachtdienst
Lees meer
artikel
Zorg & ICT 2023: In charge of the future
Lees meer
artikel
Nationale Zorginnovatieprijs: bekijk de finalisten
Lees meer
artikel
Van surfplank tot software: Health~Holland stuwt innovatie op
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in