Onderzoek naar duurzame chirurgie ontvangt miljoenensubsidie

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Groene Zorg Festival 2023
Lees meer

Een groep van tien ziekenhuizen en klinieken gaat op initiatief van Maastricht UMC onderzoek doen naar duurzame chirurgie. Het onderzoek richt zich op het verminderen van de milieubelasting van operatiekamers. Hiervoor ontvangen de ziekenhuizen een subsidie van €3,4 miljoen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het onderzoek, onder leiding van hoogleraar innovatieve chirurgische technieken Nicole Bouvy van het MUMC+, gaat een diepgaande analyse maken de galblaasverwijdering via een kijkoperatie. Er is voor deze operatie gekozen omdat die jaarlijks vaak wordt uitgevoerd.

Milieubelasting

De onderzoekers gaan nauwkeurig in kaart brengen wat de milieubelasting is van de galblaasverwijdering, legt Bouvy op de site van Maastricht UMC. “Gemiddeld gebruiken we zo’n zeven kilo aan wegwerpmaterialen bij deze operatie. Daarnaast is er negatieve impact op het milieu door de luchtverversing op de operatiekamer, medicijnresten in afvalwater en reisbewegingen van patiënten voor herhaalbezoeken.”

“Ook kijken we naar de vraag of er niet te veel mensen worden geopereerd, want onderzoek laat zien dat een deel van de patiënten geen verbetering van de klachten ervaart na de operatie. Niet opereren is natuurlijk duurzamer dan wel opereren. Als we inzicht hebben in alle vormen van milieubelasting kunnen we plannen maken voor hoe we structureel duurzamer kunnen opereren.”

Gedrag en ethiek

Het onderzoek richt zich op gedrag en ethiek. Bouvy: “Opereren is mensenwerk. Als we structureel duurzamer willen werken, zullen we dus gedrag moeten veranderen.”

Ook filosofen en ethici onderdeel uit van het onderzoeksteam. Ethiek is namelijk een belangrijk perspectief, legt Bouvy uit. “Als het gebruik van wegwerpmaterialen veiliger is dan herbruikbare materialen, ook al is dit verschil minimaal, kiezen we voor de wegwerpmaterialen. Het milieu is nooit onderdeel geweest van deze afweging. Wij willen dit bespreekbaar maken: hoe verloopt de afweging als we de milieubelasting van de wegwerpmaterialen wel laten meewegen?”

Deel

artikel
Marjo Vissers: ‘Stop met pleisters plakken in ggz’
Lees meer
artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
‘Harde boodschap’ Rotmans zet zorgbestuurder aan het denken
Lees meer
artikel
De Groene GGZ: natuur en gezondheid gaan hand in hand
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in