Planetree eert longarts Sander de Hosson met award

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: ACP-congres: Advance Care Planning van alle kanten belicht
Lees meer

Vanwege zijn uitzonderlijke inzet op het gebied van mensgerichte zorg heeft longarts Sander de Hosson op 11 mei de Mensgerichte Persoons Award 2023 ontvangen. Tijdens de drukbezochte Mensgerichte Zorg Conferentie 2023 in het Beatrix Theater in Utrecht waren er ook awards voor Melvin Mook van Cardia en zorgorganisatie Sevagram.

Met de Mensgerichte Persoons Award eert Planetree professionals die mensgerichtheid vooropstellen in hun werk. Dit betekent dat zij niet alleen zelf uitmunten in een mensgerichte aanpak. Maar ook dat zij anderen de kans geven om dit te doen. Ook dragen ze de mensgerichte zorg actief uit, zodat het concept blijft groeien in belang en uitvoering.

Concrete acties

“Sander heeft met al zijn initiatieven laten zien hoe de zorg beter kan worden gemaakt”, aldus directeur Marita Bossers van Planetree over de prijs voor De Hosson. “Niet alleen door er over te praten maar ook door hele concrete acties om het systeem aan te passen, bijvoorbeeld door onderwijs op dit gebied beter te maken. Een sterk voorbeeld van leiderschap dat we graag erkennen.”

Met zijn boeken en columns over palliatieve zorg en Advance Care Planning inspireert Sander de Hosson niet alleen vele zorgcollega’s, hij maakt zich ook sterk voor goede opleidingen. Daarnaast zet de longarts zich nadrukkelijk in voor Advance Care Planning. Dit behelst onder meer een proactieve zorgplanning waarbij mensen persoonlijke doelen en voorkeuren voor toekomstige (medische) zorg en welzijn bepalen, vastleggen en bespreken met naasten en zorgverleners. Alle betrokkenen kunnen hier zodoende bij het verdere beloop van de ziekte rekening mee houden.

Longkanker en palliatieve zorg

De Hosson is sinds 2012 longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. In 2022 stond hij ook al op het podium tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie. Als keynote spreker maakte hij diepe indruk. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek ‘Leven toevoegen aan de dagen’. Aan de hand van ontroerende patiënt verhalen illustreert hij in dit boek het palliatieve zorgproces, van een slecht-nieuwsgesprek tot aan de laatste adem.

Sevagram

De Planetree Innovatie award ging dit jaar naar de Limburgse zorgaanbieder Sevagram. Sevagram kreeg de prijs voor het Innovatielab. Hiermee creëert Sevagram een omgeving waarin het creatieve potentieel van teams en medewerkers te realiseren is. Het Innovatielab bestaat uit verschillende ruimtes, zoals een bewonerskamer, een zorgpost en een virtual reality-kamer. Het lab stimuleert niet alleen innovatie en creativiteit, maar ook toevallige ontmoetingen en co-creatie bij medewerkers.

Prototypes  

De ruimtes zijn voorzien van alle benodigde middelen om creatieve workshops en innovatie-bijeenkomsten te faciliteren. Ook worden er prototypes getest voordat ze op de zorglocaties daadwerkelijk worden gebruikt door medewerkers en cliënten. De jury roemt het initiatief onder meer vanwege de originele benadering om innovatie te stimuleren door de werkomgeving aan te passen.

Mens achter de cliënt

De Planetree Persoons award ging in Utrecht naar Melvin Mook van zorgorganisatie Cardia. De bewegingsagoog wordt door zijn collega’s omschreven als een zeer prettige en enthousiaste collega en een echte ambassadeur voor Cardia. Hij laat zien oog te hebben voor de mens achter de cliënt bij alles wat hij doet.

Een rondje op de duo-fiets is niet zomaar een stukje fietsen met Melvin, aldus Planetree. “Als de cliënt dat wil, haat er een speaker mee op de fiets en kan de cliënt naar zijn favoriete muziek luisteren. Melvin biedt activiteiten die passen bij de hobby’s en het leven van de cliënt. Met een bewoner die iedere dag boos was, heeft hij een tijd lang gebokst. Melvin heeft ook oog voor vitaliteit van zijn collega’s. Zo heeft hij bijvoorbeeld uit eigen beweging een wekelijkse bootcamp opgezet.”

Sander de Hosson organiseert samen met Dutch Health Hub op 13 juni het middagcongres Advance Care Planning. 

Deel

Meer over

Palliatieve zorg,
artikel
Michelle van Tongerloo blijft zich verbazen
Lees meer
artikel
Mirjam Willemsen: ‘Ziekenhuis mijdt gesprek over levenseinde’
Lees meer
artikel
‘Praat bij dementie op tijd over palliatieve zorg’
Lees meer
artikel
Sander de Hosson: negen misverstanden over de stervensfase
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in