Prix Galien vernieuwt en verbreedt zich verder

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Als stimulans voor baanbrekend farmaceutisch en medisch-technologisch onderzoek heeft de Prix Galien al jaren een naam hoog te houden. Maar de organisatie zit niet stil en zoekt naar nieuwe wegen om de maatschappelijke relevantie verder te versterken. Dit jaar is er eenmalig een Prix Galien Excellence Covid-19 Award. Daarnaast puzzelt de Prix Galien op een mogelijke Patient Initiative Award.  

Met een geschiedenis van bijna drie decennia geldt de Prix Galien als een instituut onder de innovatieprijzen. Oorspronkelijk richtte de organisatie zich puur op het medisch-farmaceutische domein. Maar in 2018 kwam er naast de Prix Galien Pharmaceutical Award en de Prix Galien Research Award ook een Prix Galien MedTech Innovation Award bij.

Waar de eerste twee awards zich richten op geneesmiddelen en farmacologisch onderzoek, heeft de MedTech Award -zoals de naam al aangeeft- betrekking op innovaties op het terrein van onder meer medische apparatuur, robotics, domotica, wearables, telemedicine, big data en digitalisering. “Met de Prix Galien MedTech Innovation Award krijgen aantoonbaar waardevolle innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en zorgverlener écht de wetenschappelijke waardering die ze verdienen”, zegt juryvoorzitter Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie van Amsterdam UMC.

Covid-award

Als het aan secretaris-generaal Philip de l’Orme van Prix Galien Nederland ligt, houdt de vernieuwing niet op bij de MedTech Innovation Award. Met de Patiëntenfederatie Nederland verkent hij de mogelijkheden van een Patient Initiative Award. Dit jaar wordt er bovendien eenmalig een Prix Galien Excellence Covid-19 Award uitgereikt. Het uitgangspunt voor eventuele nieuwe activiteiten blijft voor De l’Orme hetzelfde: het belonen en vooral stimuleren van aantoonbaar belangwekkende ontwikkelingen in de zorg.

Stimulans

Voor de winnaars van de Prix Galien vormt de prijs niet alleen een persoonlijke opsteker, maar tevens een stimulans voor verder onderzoek. Klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), mocht in de 2016 de Prix Galien Research Award in ontvangst nemen. Hij spreekt van ‘een enorme erkenning en waardering’ voor ruim tien jaar  onderzoek op het gebied van personalized medicine bij diabetische nierziekte.

“Het verwerven van nationale en internationale subsidies is belangrijke voor het uitvoeren van gedegen onafhankelijk academisch onderzoek”, aldus Lambers Heerspink. “Erkenning door middel van prestigieuze onderzoeksprijzen, zoals de Prix Galien Research Award, heeft mede bijgedragen aan het verkrijgen van externe subsidies. De award heeft mijn onderzoekslijn direct en indirect een enorme boost  gegeven.”

“Voor een wetenschapper is erkenning van zijn werk belangrijk, veel belangrijker nog dan geld”, zegt Klaas Poelstra, als hoogleraar en onderzoeker op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). “De Prix Galien Research Award 2003 was een prachtige erkenning van mijn werk en een mooie stimulans voor mijn carrière tot hoogleraar. Om onderzoek te kunnen blijven doen moet je boven het maaiveld uitsteken en de Prix Galien zet je goed in de spotlights.”

Belangwekkende geneesmiddelen

Die spotlights kunnen soms fel schijnen. Vanwege het primaire aandachtsgebied kreeg de Prix Galien in het verleden weleens kritiek als zou het een feestje van de farmaceutische industrie zijn. “Dat heb ik al heel veel jaren niet meer gehoord”, reageert secretaris-generaal De l’Orme. “Het is ongefundeerd. De Prix Galien Pharmaceutical Award wordt toegekend aan het meest innovatieve of betekenisvolle middel dat in het voorgaande jaar is geïntroduceerd.  Het gaat vaak gaat om zeer belangwekkende geneesmiddelen, die een stap voorwaarts zijn in de behandeling van vaak zeldzame aandoeningen. In de lijst met winnaars zul je ook geen me-too’s aantreffen. Innovaties worden beloond, niet de financiële ‘klappers’.”

“Daarbij is de Prix Galien meer dan de Prix Galien Pharmaceutical Award. Kijk je dan ook naar wie er in de jury zitten, dan kun je niet anders concluderen dat het een onterechte opmerking is.  Niemand van deze juryleden laat zich voor een commercieel karretje spannen en inzendingen worden met een zeer kritisch oog beoordeeld.”

De prijzen voor dit jaar worden uitgereikt tijdens de Dutch Health Week

Deel

artikel
Podcast Pepper geeft ondernemers flinke dosis energie
Lees meer
artikel
Robert Kuipers: ‘Ellogon voorkomt onnodige immunotherapie’
Lees meer
artikel
Gloovy Eco Gloves: ‘Hapklare oplossing met mega-impact’
Lees meer
artikel
Nationale Zorginnovatieprijs 2024: bekijk de finalisten
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in