Weerstand tegen coronavaccinatie: buitenlandse oplossingen

Gastauteur Auteur
Lees meer

Ook in het buitenland is er weerstand tegen coronavaccinatie. Het Amerikaanse Griffin Health maakt volop gebruik van alle mogelijkheden om de acceptatie van vaccinatie te versnellen. En kwam er in Chicago een online training voor vaccinatie-ambassadeurs.

Door Dorothea Wild, Planetree Duitsland, en Marita Bossers-Nabben,  Planetree Nederland

Al vroeg besefte Griffin Health dat het hebben van een ruime voorraad doses niet zonder meer betekende dat mensen hier ook gebruik van gingen maken. Om die reden was de maatschappelijke betrokkenheid van groot belang. Dit om obstakels te herkennen en overwinnen.

Strategie Griffin Health

Deze strategie was veelzijdig. Enkele onderdelen ervan:

  • Er was direct telefonisch contact voor een vaccinatieafspraak voor personen met een hoog risico. Hiervoor werd een speciaal callcenter opgezet.
  • Het ziekenhuis werkte samen met het ministerie van Volksgezondheid en lokale gezondheidsinstellingen om gratis pop-up klinieken te realiseren. Deze klinieken stonden op plekken waar veel mensen hun tijd doorbrengen zoals kerken, parken, buurtcentra, supermarkten, stranden, scholen en bibliotheken.
  • Communicatiecampagnes richtten zich specifiek op de terughoudendheid rondom vaccinatie. Om vertrouwen te winnen, werden hierbij werden zowel klinische als niet klinische personen ingezet als boodschapper. De campagne werd onder andere verspreid via social media, traditionele media en openbare bijeenkomsten.
  • Incentives, zoals kaartjes voor een plaatselijk waterpark, werden gebruikt om mensen te bedanken voor hun vaccinatie. En hun bijdrage om zichzelf, hun dierbaren en de gemeenschap gezond te houden.
  • Het management van Griffin werkte daarnaast aan een plan om alle medewerkers gevaccineerd te krijgen. Als voorbeeld maar ook als maatregel om de veiligheid van patiënten en medewerkers te waarborgen.

Naar aanleiding van hun beleid zag Griffin een forse terugloop van de weerstand tegen vaccinatie in haar regio.

Vaccinatie ambassadeurs

The Chicago department of Public Health lanceerde samen met City Colleges of Chicago een gratis online training waar mensen worden opgeleid tot betrouwbare vaccinatie ambassadeurs. Hierbij leren zij waarom mensen weerstand hebben tegen vaccinatie. Hierdoor zijn ze  beter in staat om de vaccinatieboodschap gedegen over te brengen.  De training is beschikbaar in Engels en Spaans, duurt twee uur en kan in de eigen tijd en op eigen tempo worden gevolgd.

Lees ook:

 

Deel

artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in