Zorg & ICT 2023: In charge of the future

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Zorg & ICT 2023
Lees meer

Digitaal data delen is de rode draad van het Zorg & ICT event dat van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 juni in Utrecht plaatsvindt. Tijdens Zorg & ICT wisselen zorgprofessionals kennis uit. Ze doen inspiratie op over de nieuwste technologieën en innovaties voor de zorg. Op het hoofdpodium vind je topsprekers als Marcel Levi, Helen Mertens, David Jongen en Jim Stolze. 

“ICT is niet meer weg te denken in onze moderne wereld. Het belooft ook in de gezondheidszorg een cruciale rol te gaan spelen om deze uitvoerbaar, betaalbaar, efficiënt en patiëntvriendelijk te houden”, aldus Marcel Levi, internist en voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Hoofdthema

Digitalisering is cruciaal voor de toekomst van de zorg. Jim Stolze, tech entrepreneur en moderator: “Een toekomstbestendige zorg gaat over samen werken. Niet alleen tussen mensen en mensen, maar ook tussen mensen en machines. Als er één plek is waar data het verschil kunnen maken, is dat de zorg.”

Digitalisering noodzaak

Dr. Helen Mertens, voorzitter raad van bestuur Maastricht UMC+ en gynaecoloog (n.p.): “Maatschappelijke ontwikkelingen, technologische mogelijkheden, krapte op de arbeidsmarkt en de steeds verder oplopende zorgkosten maken van digitalisering niet enkel een wens, maar noodzaak.”

“Steeds vaker wordt zorg op afstand geleverd of worden digitale toepassingen ontwikkeld en ingezet in diagnostiek en behandeling. Nog los van consulten via beeldbellen en toegang tot online zorgportalen. Slimme, digitale zorg biedt ongekende mogelijkheden om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. En dit zonder dat patiënten en zorgprofessionals de regie verliezen. Met de Strategie Digitale Zorg 2025 geven we vanuit het Maastricht UMC+ richting aan deze zorgtransformatie.”

Schipbreuk voorkomen

David Jongen, voorzitter raad van bestuur Zuyderland en voorzitter raad van toezicht ’s Heeren Loo, ziet de beperkte beschikbare zorgcapaciteit als een gegeven. “Er is een aantal manieren om de toenemende zorgvraag met steeds minder beschikbaar personeel aan te vliegen. Daarmee lossen we het probleem niet op. We schuiven alleen de wal steeds een stukje verder op zodat het schip nog door kan varen. Maar zetten we vol in op beperking van de zorgvraag én op stabilisering van de zorgcapaciteit,  dan hebben we ook echt handelingsperspectief. Dat moeten we dan wel echt gaan doen.”

Databeschikbaarheid en veiligheid

Zorg & ICT brengt alle betrokken organisaties en zorgprofessionals onder één dak. Met ruim 200 exposanten en verschillende kennissessies en workshops leren bezoekers over nieuwe technologieën voor een duurzame zorg. Actuele onderwerpen als virtuele zorg, cyber security, databeschikbaarheid, healthcare Internet of Things (IoT), artificial intelligence (AI) en zorg op afstand staan centraal ‘In charge of future’ tijdens Zorg & ICT 2023.

Zorg & ICT is partner van Dutch Health Week, het meest inspirerende health event voor zorgprofessionals om kennis uit te wisselen. Dutch Health Week vindt dit jaar een week lang plaats vanaf maandag 12 juni. Organisator van deze week is Dutch Health Hub.

Zorg & ICT is het grootste health tech event van Nederland waar zorgprofessionals leren innovaties succesvol toe te passen om zo samen te werken aan toekomstbestendige zorg. Van 13 tot en met 15 juni 2023 in Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht. Voor zorgprofessionals gratis toegankelijk. De registratie start vanaf april. Meer informatie vind je op zorg-en-ict.nl. 

Deel

artikel
Dutch Health Week: alle artikelen
Lees meer
artikel
Data delen zet AI in de zorg in beweging
Lees meer
artikel
‘Preventieve inzet beeldschermzorg loont’
Lees meer
artikel
Leone Flikweert: ‘Zorgdata delen is een publieke waarde’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in