Ernst Kuipers reikte tijdens het jaarcongres van de STZ twee innovatieprijzen uit. Winnaars waren de robotische echocardiografie van het Reinier de Graaf Gasthuis en de spoedkliniek SEH van OLVG.
De robotische echocardiografie speelt volgens de jury in op bestaande personeelstekorten, houdt rekening met een sterk groeiende zorgvraag en zorgt ervoor dat de patiënt sneller een diagnose heeft. De jury roemt de Spoedkliniek SEH vanwege de indrukwekkende impact op het verkorten van wachttijden en doorlooptijden en het verhogen van de patiënt- en medewerkerstevredenheid. De huidpriktest A-strapp, ontwikkeld in het Deventer Ziekenhuis, kreeg een eervolle vermelding.
Connectie maken
STZ-voorzitter Paul Blokhuis deelt de innovaties graag: “We willen dat initiatieven op het gebied van innovatie niet het best bewaarde geheim van het ziekenhuis blijven. Dat moet niet binnen de muren van het ziekenhuis blijven. De STZ heeft de rol om de connectie maken, te versnellen en op te schalen. Onze 27 ziekenhuizen kunnen met elkaar het verschil maken in ziekenhuisland.”
Samenwerken, vertrouwen en versnellen
De prijzen werden uitgereikt tijdens het jaarcongres van de STZ. Daarop werd twee jaar na de datum het 25 jarig bestaan gevierd. Voorafgaand aan de uitreiking leverden Jitske Kramer, Pier Eringa en Dennis Karpes vanuit hun eigen achtergrond inspiratie rond de thema’s samenwerken, vertrouwen en versnellen. ‘s Middags werden die uitgewerkt in inhoudelijke subsessies.
Kampvuurgesprekken
Cultureel ‘corporate’ antropoloog Jitske Kramer gaf een crash course over de basisprincipes van samenwerken. Of dat nu gebeurt bij stammen in Papua Nieuw-Guinea, bij de untouchables in India of in STZ-verband, ze benadrukte dat een ‘gedeeld verhaal’ essentieel is. Wat ze vooral aanraadde: hou meer kampvuurgesprekken , in figuurlijke zin dan. Dit soort gesprekken, waar je op een andere manier met elkaar in contact komt, heb je volgens jaar nodig om verandering te bewerkstelligen en te versnellen.
Lijstjes niet heilig
Pier Eringa, behalve bestuurder van Gelre Ziekenhuizen ook korte tijd lid van de raad van toezicht van Ajax, sprak over vertrouwen. “Dat is belangrijk”, benadrukte hij, “maar net zo belangrijk is te toetsen of de situatie zo is dat je het vertrouwen kunt geven. Vertrouwen is nodig om snelheid te maken, maar wees niet te naïef”, drukte hij de zaal op het hart.
Dat zei hij op basis van zijn ervaring bij de politie, als gemeentesecretaris in Nijmegen, bij ProRail en – meest recent – bij Ajax. Als het over de zorg gaat, is vertrouwen op de groene vinkjes en protocollen niet genoeg, volgens Eringa. “Lijstjes zijn nodig, maar die moeten we niet heilig verklaren. Soms is dat vooral een ritueel. Ondanks de lijstjes gebeuren er dingen onder de radar. Die vind je niet met afvinklijstjes, wel met goede gesprekken.”
Groot denken
Als het over versnellen en opschalen gaat, kwam Dennis Karpes met sterke voorbeelden. Zowel met het door hem geïnitieerde Dance4Life rond Aids als met de recentere beweging Just Dig It over natuurherstel en vergroening van de aarde heeft hij op wereldschaal mensen in beweging gebracht en verandering in gang gezet. Hij vertelde hoe hij grote namen als DJ Tiësto, Bono, bisschop Desmond Tutu, Patrick Kluivert en Afrikaanse voetbalsterren voor zich had weten te winnen. “Als het probleem groot is, moet je groot denken.”