Roel Dekkers: ‘Goede match belangrijk bij participatie’

Roel Dekkers
Maaike Zweers
Maaike Zweers
18 september 2023
2 min

Investeringsfonds NextGen Ventures richt zich op vroege fase startups die de zorg verbeteren. Investment manager Roel Dekkers: “Belangrijk is dat ze de zorg niet duurder maken, maar wel beter voor patiënten en zorgprofessionals.

Het streven is te investeren in innovaties die onder andere bijdragen aan gezond ouder worden. Daarnaast aan betere zorg, die waar mogelijk thuis en in een zo vroeg stadium geleverd wordt. In het bijzonder richt NextGen Ventures zich op bedrijven die datagedreven innovaties of medtech ontwikkelen.

Uit het eerste fonds dat in 2013 is opgericht, werden elf participaties gedaan. Eind 2019 volgde een tweede fonds met een omvang van 32 miljoen euro. Het vermogen waarmee het fonds investeert, is afkomstig van verschillende partijen die affiniteit hebben met het zorgsysteem. De initiële investering die NextGen Ventures doet, ligt in de regel tussen de 750.000 en anderhalf miljoen euro met een gemiddeld maximum van circa drie miljoen euro.

Beperkt aantal bedrijven

De vraag naar financiering vanuit de markt is doorgaans vele malen groter dan de investeringsmiddelen. NextGen Ventures ontvangt gemiddeld tussen de 200 en 300 aanvragen per jaar. “Gemiddeld doet het investeringsfonds één tot twee nieuwe participaties per jaar. Dat betekent dat er in slechts in een beperkt aantal bedrijven wordt geïnvesteerd, maar dat is redelijk gebruikelijk in onze sector”, aldus Roel Dekkers.

Maatschappelijk probleem

Aan het besluit te participeren ligt namelijk een uitgebreide evaluatie ten grondslag. Zo kijkt NextGen Ventures om te beginnen naar het achterliggende maatschappelijke probleem. De oplossing zelf, de markt en de organisatie worden in de overweging betrokken. De ambitie van de ondernemer is zeker ook van belang. Dekkers: “We zoeken naar ondernemers die als streven hebben op wereldwijde schaal impact te realiseren.”

“Als NextGen Ventures participeert, blijft het fonds meerjarig betrokken bij de onderneming, er moet daarom een goede match zijn”, aldus Dekkers. Een zorginnovatie op de markt brengen, kan een tijdrovend en intensief proces zijn dat jaren duurt.

Netwerk openstellen

“De ondernemers hebben vaak te maken met verschillende stakeholders die allemaal hun eigen belang hebben. Je moet ziekenhuizen, artsen,  onderzoeksorganisaties en autoriteiten allemaal op de rit krijgen. Betalingen en vergoedingen blijken daarbij vaak een lastig discussiepunt.” Naast een financiële bijdrage, ondersteunt NextGen Ventures ook door haar kennis van de markt te delen, en haar netwerk op te stellen voor de ondernemers.

Subsidies

Vanwege al deze hindernissen heeft innovatieplatform TechLeap zich herhaaldelijk somber uitgelaten over het innovatieklimaat in de Nederlandse zorg. Niet helemaal terecht, vindt Dekkers. “Voor zorginnovaties zit Nederland qua financiering best goed in elkaar.  In de vroege fase zijn vaak subsidies beschikbaar om een onderzoek tot een product te brengen. Een belangrijke uitdaging zit er in om de slag te maken naar een commercieel product dat tot de markt mag worden toegelaten.”

Roel Dekkers is één van de sprekers tijdens het symposium Vind de weg in subsidie- en fondsenland dat Zorgsubsidiekalender in samenwerking met Dutch Health Hub op 3 oktober houdt.

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen