TechLeap: volume investeringen zorg start-ups groeit naar half miljard

TechLeap
Philip van de Poel
Philip van de Poel
16 februari 2023
3 min

Het investeringsvolume in het startup-ecosysteem in de zorg is gegroeid naar 424 miljoen euro. Gemeten naar investeringen is health tech daarmee met afstand de grootste sector in het startup-ecosysteem. Dat komt naar voren uit de jaarlijkse rapportage van TechLeap.

Blijkens de cijfers van het startup platform in The State of Dutch Tech 2023 is het investeringsvolume in health tech in 2020 met 130 miljoen euro toegenomen. In 2019 staken investeerders nog 294 miljoen euro in health tech-startups. Health tech wordt gevolgd door enterprise resource planning (ERP, goed voor 372 miljoen euro) en transport (319 miljoen). Ook deze sectoren laten een substantiële groei van het investeringsvolume zien.

Technologie essentieel

Met een totale hoeveelheid investeringen van 1,8 miljard euro (2019: 1,2 miljard) was 2020 voor de gehele tech-sector een topjaar. Het aantal startups groeit met gemiddeld 6 procent. In totaal zijn er nu 10.000 actieve tech-ondernemingen.

Dit hangt volgens TechLeap mede samen met de corona-epidemie. “De pandemie heeft laten zien dat technologie niet ‘leuk is om te hebben’, maar essentieel is om onze levens, gemeenschappen en economie in beweging te houden.”

Werkgelegenheid

Het groeiend belang van de tech-sector is ook terug te zien in de werkgelegenheid. Het aantal banen groeit dankzij een gemiddelde van 8 procent sneller dan de sector als geheel. Tech-startups zijn inmiddels goed voor 100,000 arbeidsplaatsen.

Booking en Ayden

Met zulke cijfers is het geen wonder dat Nederland langzaam omringende ecosystemen voorbij streeft. Blijkens de Global Startup Ecosystem Report 2020 is Nederland opgeklommen van de negentiende naar de twaalfde plaats op de ranglijst van mondiale startup hubs. Afgemeten aan de totale waarde van het ecosysteem staat Nederland binnen Europa inmiddels zelfs op een derde plek na Groot-Brittannië en Duitsland. Deze notering is vooral te danken aan de zeventien ‘eenhoorns’ die het Nederlandse ecosysteem heeft voortgebracht. Samen zijn bedrijven als Takeaway.com, Booking en Adyen goed voor een waarde van 1 miljard dollar.

Deep Tech

Toch is het niet louter goud dat blinkt. Worden de investeringen omgerekend naar hoofd van de bevolking, dan doet Nederland het minder dan Zweden en Finland. Zorgwekkender vindt TechLeap dat Nederland relatief weinig investeert in Deep Tech. Deep Tech-bedrijven hebben volgens TechLeap grote transformatieve waarde op de lange termijn. Denk aan terreinen als slimme steden, robotica en energie.

Krappe arbeidsmarkt

Zo kent het Nederlandse ecosysteem meer structurele problemen. Het percentage bedrijven dat de opstartfase overleeft, is minder dan 2  procent. “Consequent te laag”, vindt TechLeap. Ook het gebrek aan diversiteit is een groot manco. Geen ecosysteem kent een schevere sekseverdeling dan het Nederlandse. Op iedere vrouwelijke werknemer telt Nederland vijf mannelijke werknemers

Daarbij heeft de Nederlandse tech-sector last van de krappe arbeidsmarkt. Het percentage van moeilijk te vervullen banen in tech is gegroeid tot 59 procent. Gemiddeld duurt het voor de meeste tech vacatures al meer dat 60 dagen voordat ze ingevuld zijn. Daarmee staat Nederland in de top 3 van Europese landen die hun tech-banen moeilijk weten te vervullen.

Economisch beleid

Gelet op de kwetsbaarheden pleit Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap.nl, voor een betere beleidsmatige inbedding van de tech-sector. “Tech is heel strategisch geworden en ondernemers maken een steeds grotere impact in alle sectoren. Daarom moet tech over de hele linie onderdeel worden van economisch en industrieel beleid”, aldus Constantijn bij de presentatie van The State of Dutch Tech 2023.

Nederlandse ondernemers

“We zijn trots op de innovaties die Nederlandse tech-ondernemers brengen, maar we zien ondertussen dat ze niet voldoende doorgroeien en ingehaald worden door hun concurrenten in landen die voorop lopen. Om hier verandering in te brengen en vernieuwing te blijven geven aan de hele economie, moeten we door middel van data zichtbaar blijven maken wat de kansen en knelpunten voor Nederlandse ondernemers zijn.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen