Apps en wearables brengen mensen in beweging

Floor van Dijck Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

Apps en wearables worden vaak onthaald als dé oplossing om mensen te stimuleren om zich gezonder te gaan gedragen. In de praktijk blijkt dat veel mensen er meer door gaan bewegen. Maar de meest succesvolle beweegapp blijft toch Pokémon Go.

Mooie spullen bij elkaar sparen door te wandelen, je telefoon die je uitlegt hoe je net wat minder zout binnen krijgt en de fysiotherapeut die met behulp van de data uit een smartwatch het programma van een cliënt nog wat perfectioneert. Er zijn duizend-en-één manieren waarop data uit apps en van wearables kunnen helpen om gezond gedrag te stimuleren. Maar dat moet natuurlijk wel zorgvuldig. En hoe zorg je dat je de juiste mensen bereikt?

Leefkracht in een app

Dat waren de vragen van een sessie op de tweede dag van Zorg & ICT. Bij Menzis weten ze er alles van hoe je met behulp van een app mensen in beweging krijgt. Hun platform SamenGezond geeft inmiddels 400.000 mensen een steuntje in de rug om zich gezonder te gaan gedragen. Binnen de omgeving van SamenGezond kunnen mensen onder meer met behulp van de stappenteller in hun smartphone punten sparen. Daarmee kunnen ze in de webshop gezonde spullen  ‘kopen’. Wiet de Ronde, manager SamenGezond vertelt: “Samengezond is het gezondheidsplatform van Menzis. Toen we in 2016 begonnen, kregen we nog veel vragende blikken: hoezo zou je je als zorgverzekeraar bezig moeten houden met preventie? Maar we zijn inmiddels het grootste gezondheidsplatform van Nederland.”

Fitbit of Strava

SamenGezond richt zich op de helft van Nederland die te zwaar is of te weinig beweegt. “We proberen een doelgroep te bereiken die het besef van gezond leven nog niet heeft. En dat zijn niet de mensen die al iets doen met Fitbit of Strava. We proberen een doelgroep te bereiken die het besef van gezond leven nog niet heeft. En dat zijn niet de mensen die al iets doen met deze apps.”

Tips over gezonder eten

De app stimuleert tot bewegen en geeft tips over gezonder eten en leven. Op dit moment heeft het platform 400.000 leden, en zo’n 85.000 actieve gebruikers. De succesfactoren? “We richten ons op samen bewegen, en we werken veel samen met partnerorganisaties.”

Of de app echt duurzame gedragsverandering realiseert, is nog niet bekend. “We hebben langdurige onderzoeken lopen naar de gezondheidswinst van SamenGezond-deelnemers, in samenwerking met onder andere de RuG en de UT. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een grote groep deelnemers echt gezonder gedrag vertoont en dat ook volhoudt dankzij SamenGezond, bijvoorbeeld door meer te bewegen.”

Betere zorg met wearables

SamenGezond kiest bewust niet voor wearables om de drempel zo laag mogelijk te maken. Dat smartwatches wél heel effectief kunnen zijn, weet panellid Pieter Beynen van Healthy Chronos. Zij koppelen wearables aan fysiotherapeuten en bieden een platform dat de data van die wearables voor zorgverleners ontsluit. “Wearables zijn inzetbaar om een grote groep chronische patiënten in beweging te krijgen, via een app. Fysiotherapeuten kunnen ons platform gebruiken om patiënten te monitoren en krijgen zo een goed inzicht in in het activiteitenniveau. De cliënt krijgt meer zelfbeschikking en terugkoppeling. En soms werkt de wearable zelf ook al stimulerend. Zo was voor een vrouw met dementie de fitbit die ze droeg steeds een geheugensteuntje aan dat ze meer moest bewegen.”

Pokémon Go

Op de vraag uit de zaal of wearables en apps voor veel ouderen te ingewikkeld zijn, antwoorden De Ronde én Beynen ontkennend. Juist de oudere doelgroep is goed met horloges. En heel veel ouderen gebruiken een smartphone.

Wat uiteindelijk de belangrijkste succesfactor van een gezondheids-app? Hij moet makkelijk in gebruik zijn én leuk. De Ronde: “Weet je welke app uiteindelijk het allermeest gedaan om mensen te laten bewegen? Pokémon Go! Maar om meer mensen langdurig meer te laten bewegen en dit gedrag te behouden, is er alleen meer nodig dan Pokémon Go.”

 

Deel

artikel
‘Leefstijl moet integraal onderdeel zijn van reguliere zorg’
Lees meer
artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer
artikel
Directeur van Huuskes: ‘Duurzaamheidstransitie is niet meer te remmen’
Lees meer
artikel
Koks en diëtisten werken succesvol samen bij St. Antonius
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in