Artsen promoten gezonde leefstijl

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Maak gezond eten gemakkelijker’
Lees meer

De oorzaak van veel ziekten aanpakken begint bij de leefstijl. Die boodschap keert telkenmale terug in de best gelezen artikelen in de rubriek ‘vitaliseren’, die in 2022 jaar op de website van de Dutch Health Hub zijn verschenen.

Overgewicht zorgt voor een waaier van ziektes en aandoeningen, uiteenlopend van diabetes en kanker tot hart- en vaatziektes. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar Obesitas aan het Erasmus MC, telt maar liefst tweehonderd condities die met leefstijl en overgewicht samenhangen. “Wat we nu doen, is die ruim tweehonderd aandoeningen behandelen die veroorzaakt worden door obesitas”, aldus Van Rossum. “Maar ondertussen wordt de zorg onbetaalbaar. Wat we zouden moeten doen, is obesitas erkennen als een ernstig ziektebeeld dat we in een vroeg stadium behandelen.”

Sport

Als het om het voorkomen en vroeg aanpakken van ziektes gaat heeft hoogleraar Bas Bloem een patent middel in de aanbieding: sport en bewegen, want ‘sporten geeft je ammunitie om de ziekte zelf te lijf te gaan’. “Sporten zet mensen weer in de drivers seat”, betoogt Bloem. “Dat is één van centrale thema’s in mijn werk: patiënten van passieve consument van zorg en passagier in de bijrijdersstoel tot copiloot maken.”

Vijf voor twaalf

Bewegen kan ook helpen uitval op de werkvloer terug te dringen, gelooft bedrijfsarts Tessa van Kouwenhoven. Als bestuursvoorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland wil ze de obesogene samenleving zo snel mogelijk te lijf. “We moeten versnellen, want het is vijf voor twaalf. Doen we niks, dan heeft in 2040 twee derde van de Nederlanders overgewicht.”

Deel

artikel
Leefstijlinterventies vaak buiten bereik ggz-cliënt
Lees meer
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer
artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in