Autisme-app SAM wijst weg naar duurzame innovatie

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Tussen behandeling en dagelijks leven van cliënten met complexe aandoeningen als autisme gaapt vaak een gat. Dat digitale hulpmiddelen uitkomst kunnen bieden, bewijst het voorbeeld van psychiater Yvette Roke van GGz Centraal. Haar autisme-app SAM wordt inmiddels door duizenden mensen met autisme gebruikt. Reden voor technologie- en databedrijf in de zorg Tenzinger om Roke aan te merken als eerste ‘Zorgverslimmer’ van het jaar.

SAM is niet alleen goed voor de Zorgverslimmer-award, maar won in 2021 ook Health Valley Bridge Prize.  Aan Roke’s innovatie ligt een verdrietige gebeurtenis ten grondslag. Vier jaar geleden verloor ze een jonge cliënt. Het tragische voorval deed haar beseffen dat cliënten meer nodig hebben dan behandelgesprekken. Niet zelden is er een gat tussen behandeling en het dagelijks leven.

Proactieve benadering

Om deze lacune te dichten ging Roke samen met cliënten en haar team in 2018 aan de slag met de ontwikkeling van de Stress Autism Mate (SAM). SAM is gebaseerd op een bestaand middel: het stresssignaleringsplan. Voor mensen met autisme is een dergelijk plan van groot belang. Voor hen is stress buitengewoon ontregelend. Door het plan in de vorm van een app op een nieuwe wijze aan te bieden,  wordt het proactief in plaats van reactief. De app geeft dagelijks inzicht in stresspatronen en maakt zowel negatieve als positieve triggers zichtbaar. Daarnaast geeft SAM persoonlijke tips voor het omgaan met stress.

Verdienmodel

Met deze nieuw verworven inzichten werkt Roke ondertussen ook aan een app die zorgmedewerkers helpt om hun mentale weerbaarheid te verbeteren en gezond te blijven werken. Door de STAPP@Work app straks commercieel op de markt te brengen, hoopt Roke de SAM app kosteloos te kunnen blijven aanbieden. Idealiter vormt dit de opmaat naar een verdienmodel dat duurzame cliëntgedreven innovatie mogelijk maakt.

Grote winsten

Een dergelijk verdienmodel is volgens Roke hard nodig, omdat het nog altijd lastig is om financiering te vinden voor op preventie gerichte innovaties. “We zouden met z’n allen anders moeten gaan denken”, aldus Roke op de website van Tenzinger. “Meer mensen moeten zich eigenaar voelen van oplossingen die liggen op het gebied van preventie. Want daar zijn grote winsten te behalen. We kunnen ervoor zorgen dat mensen niet zo ver afglijden dat ze ziek worden of dat hun ziektebeeld verslechterd. Langdurige, ongezonde stress leidt tot zowel lichamelijke als psychiatrische klachten. Het is dus beter te voorkomen dan te genezen!”

Prijs voor slimme oplossingen

Voor de eerste editie van de Zorgverslimmer Award nomineerde Tenzinger vierentwintig “bedenkers van slimme oplossingen voor grote zorguitdagingen”. “Deze prijs geeft aandacht aan oplossingen die op een bepaalde plaats worden ontwikkeld, maar die ook op andere plaatsen waardevol kunnen zijn”, licht CEO Boris Hololtcheff toe.

“Maar dat is het niet alleen. Wij kunnen als ICT-bedrijf wel denken dat wij de oplossingen kunnen bedenken die de zorgprofessionals nodig hebben, maar zo werkt het niet. We willen heel graag een waardevolle bijdrage leveren en we hebben veel kennis in huis om dat te doen, maar we kunnen het niet alleen. Die oplossingen moeten uit de praktijk komen.”

Deel

Meer over

Zorg op afstand,
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorg Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Digitale zorg Achterhoek krijgt dreun na exit PGO-leverancier
Lees meer
artikel
‘Digitalisering zorg vraagt om gerichte strategie’
Lees meer
artikel
Theo Hooghiemstra: ‘MGO vergt zorgvuldig proces’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in