Datastorage in de zorg kan zo eenvoudig als een smartphone zijn

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: James Norman: ‘AI in de zorg moet nog wat drempels voorbij’
Lees meer

Trage systemen, beperkte datasets en ingewikkelde beheerconstructies staan effectief gebruik van data in de Nederlandse zorg in de weg. En dat terwijl snelheid en volledigheid van zorgdata steeds belangrijker worden voor de kwaliteit. Dutch Health Hub-partner Pure Storage belooft een platform voor datastorage dat opslag, beheer en gebruik van zorgdata exponentieel verbetert.

“Opslag en beheer van data in de zorg is nu nog vaak complex en in handen van meerdere beheerders”, zegt Frank van Lierop, senior accountmanager van Pure Storage. “Eigenlijk moet het net zo snel, simpel en betrouwbaar als een smartphone zijn. Wat dat betreft lopen we in de Nederlandse zorg mijlenver achter.”

“Data wordt in de zorg vaak in archiefsystemen gestopt”, verduidelijkt Van Lierop. “Zulke data is beschikbaar maar onbruikbaar, omdat een archiefsysteem veel te traag is. Je wilt datasets zo snel en volledig mogelijk kunnen vergelijken. Dat kan niet als ze in een traditioneel archiefsysteem zitten.”

Behandelcyclus

Een goed voorbeeld van wat snelle dataverwerking vermag, laat wat Van Lierop betreft het Amerikaanse Page AI zien. Met behulp van real time analytics neemt deze Pure Storage-partner de hele behandelcyclus op de schop. “Door de inzet van real-time analytics hoeft een patiënt niet meer twee weken te wachten op een uitslag, maar weet hij binnen een paar seconden of ziek of gezond is”, aldus Van Lierop. “Nu nog bekijkt een radioloog ieder beeldje, maar straks wordt 90 procent geanalyseerd door computers en is de arts vooral verantwoordelijk voor de eindcontrole.”

In geval van een eventuele behandeling zorgen machine learning en AI er bij Page AI voor dat iedere patiënt de juiste medicatie op de juiste tijd krijgt.

Corona-pandemie

De coronapandemie heeft het belang van real time analytics en monitoring nog eens onderstreept, gelooft Van Lierop. “Als je ‘s ochtends veertig besmettingen hebt en ‘s avonds  vierhonderd, dan is het vervelend als je de volgende dag begint met een analyse gebaseerd op veertig besmettingen. Het LUMC maakte iedere dag een actieve kopie van database voor business intelligence. Dat duurde vierentwintig uur. Met onze technologie hebben we dat teruggebracht naar één minuut. Je hebt dus veel recentere data en met real time data kun je veel accurater sturen.”

Flash-technologie

De winst in tijd en accuratesse is volgens Van Lierop te danken aan het feit dat het Pure-platform volledig is ontwikkeld op basis van flash-technologie. Ook is het platform niet afhankelijk van comptabiliteit met oude technologie. Het platform is daarmee niet alleen sneller, maar heeft ook meer capaciteit. En ook dat is in het licht van het explosief groeiende datagebruik van groot belang.

Van Lierop: “Een traditioneel archiefsysteem in een ziekenhuis is zo gemaakt dat twintig tot dertig gebruikers tegelijkertijd data kunnen opvragen. Nu patiënten en andere medisch specialisten toegang gaan krijgen tot het medisch dossier kunnen dat er straks duizenden zijn.”

Vijftig health systems

Als partner van partijen als AWS, Cisco, Intel, Microsoft, VMWare en SAP is Pure Storage in met name de VS op vele terreinen actief. Met een hoofdvestiging in Silicon Valley is Pure Storage goed voor een jaaromzet van meer dan twee miljard dollar. Via zorg-IT-bedrijf Health Catalyst is Pure Storage betrokken bij vijftig health systems met samen 110 miljoen patiënten. Daarnaast werkt het nauw samen met het eerder genoemde Page AI en IT-bedrijven als Epic en AllScripts.

Nederlandse ziekenhuissector

Met klanten als LUMC, UMC Utrecht, Bernhoven, Ikazia, Maasstad, Medisch Centrum Leeuwarden, Sint Franciscus Gasthuis en Ziekenhuis Rivierenland is Pure Storage ook in de Nederlandse ziekenhuissector aanwezig.

LUMC toont zich onder de indruk van de dataverwerkingscapaciteit: “We draaien allerlei soorten workload op de Pure Storage-omgeving. De VMware-omgeving, het gehele HiX-EPD en zelf Artificial Intelligence wordt gerund vanuit de Pure Storage omgeving. Toen we de gehele Virtual Desktop Infrastructure-VDI omgeving erbij plaatsten, zagen we zelfs geen substantiële toename van de load op de systemen. Zeer bijzonder om dit te ervaren.”

Geen downtime

Ziekenhuis Rivierenland is daarnaast te spreken over de eenvoud, stabiliteit en het onderhoudsarme karakter: “We draaien al jaren met Pure Storage en hebben inmiddels al meerdere upgrades van de omgeving meegemaakt en dit zonder enige downtime of performance-impact. Was alles maar zo eenvoudig en stabiel.”

Partnerschap

Hoewel Pure Storage zulke lovende commentaren graag een podium geeft, wil het bedrijf meer zijn dan een aanbieder van digitale kunststukjes. Alle functionaliteiten hebben een doel en dat is verbetering van de zorg. Om deze boodschap uit te dragen heeft Pure Storage een partnerschap gesloten met de Dutch Health Hub.

“We willen een verdiepingsslag maken in het ondersteunen van de zorg op het gebied van innovatie”, motiveert Van Lierop deze stap. “We willen ons netwerk verder uitbreiden en met name in contact komen met die zorgprofessionals die de waarde van data onderkennen met als doel het verbeteren van het zorgproces. Samen met Dutch Health Hub kunnen we datagedreven zorginnovaties een extra impuls geven.”

 

Deel

artikel
Cerner CEO Feinberg: ‘Data delen is sleutel tot beter EPD’
Lees meer
artikel
‘Zorg-IT moet tango tussen arts en techneut zijn’
Lees meer
artikel
‘Zorg dreigt weg te drijven van digitalisering’
Lees meer
artikel
Augmented reality maakt van smartphone hulpmiddel voor zorgverlener
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in