Groninger Zorgakkoord verbindt zorgdomeinen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: WOZO: Minister Helder wil tempo blijven maken
Lees meer

Het Groninger Zorgakkoord (GZA) vernieuwt het zorgaanbod in het noorden van Groningen. Hiertoe werken achttien organisaties samen aan negen nieuwbouwlocaties. Op deze locaties gaan ze concreet en intensief samenwerken. Er komen vier nieuwe zorggebouwen van de toekomst. Er verrijst daarnaast onder andere een centraal Expertisecentrum, waar alle behandelaren worden gebundeld, los van de zorgorganisaties.

De ondertekenaars van het Groninger Zorgakkoord maakten afspraken over thema’s als ruimtelijke kwaliteit, veiligheid, circulariteit, maar ook over de inzet van e-health en domotica. Het doel: werken aan de verbetering van zorg en tegelijk aan de veiligheid van de cliënten, medewerkers en bewoners. Architectenbureau KAW werd gevraagd om de thema’s uit te werken en subsidieregelingen voor te bereiden. Verder ontwerpt KAW voor vier projecten de zorggebouwen.

Vier schalen van zorg

Organisatorische innovatie is voorwaarde om mee te doen. Organisaties met een specialisme in geestelijke gezondheidszorg, revalidatie en ouderen- en gehandicaptenzorg gaan samenwerken. Zo staan zorgorganisaties elkaar niet meer in de weg als het gaat om het inhuren van specialistisch personeel. Denk bijvoorbeeld aan psychotherapeuten, maar ook mensen aan het bed.

Het expertisecentrum in Delfzijl gaat alle behandelaren bundelen. Het centrum staat in direct contact met de hoogleraren in de ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Zo ontstaan vier schalen van zorg: de ziekenhuizen, het expertisecentrum, de zorg aan huis en ten slotte de verzorgingstehuizen. Het expertisecentrum wordt de leer- en innovatieplek van de zorg in Noord-Nederland. Dit centrum vervult een regiofunctie als het gaat om geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Daarnaast komen er vijftig bedden voor een revalidatiecentrum.

Veilig en kleinschalig

Daarnaast ontwerpt KAW twee van de vier nieuwe zorggebouwen in Delfzijl. Dat betreft nieuwbouw met in totaal 110 zorgstudio’s voor Zonnehuisgroep Noord. Hier kunnen ouderen met een zorgvraag of dementie terecht. Ook in dit project staat de menselijke maat centraal. Het ontwerp voorziet tevens in een aangrenzend park waar bewoners zelfstandig en veilig kunnen rondlopen.

Ook in Appingedam komt een nieuw zorggebouw. De Eendracht wordt een woonomgeving voor 168 bewoners met een verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen met dementie. Vlakbij het gezondheidscentrum Overdiep en binnen de nieuwe woonwijk De Eendracht op het voormalig terrein van de strokartonfabriek. Hier krijgen bewoners een grote mate van vrijheid, staat uitwisseling met de omgeving centraal en komt een unieke samenwerking tussen de ouderenzorg (De Hoven) en zorg voor verstandelijke beperkten (’s Heerenloo en de Zijlen) tot stand.

Groen park

Tenslotte ontwerpt KAW woon- en zorggebouwen in Loppersum. Op een markante plek in Loppersum staan straks verschillende gebouwen in en aan een groen park. Voor een gemêleerd aanbod worden, naast een zorgcomplex, verschillende typen woningen voor zelfstandige senioren gecreëerd. Wiemersheerd zoekt verbinding met het dorp door de samenwerking aan te gaan met het dorpshuis. Daarnaast ontwerpt KAW de gebouwen zo dat de schaal en de architectuur aansluiten op het unieke, dorpse karakter van Loppersum.

Deel

artikel
‘Natuur op Recept’ krijgt eigen verwijstitel
Lees meer
artikel
EU steekt miljoenen in vergroten veerkracht zorgpersoneel
Lees meer
artikel
Ravijnjaar 2026: bereid je op tijd voor
Lees meer
artikel
Iris de Vries: ‘Gezondheid kent geen politieke kleur’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in